skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Żelatyna zalać 3 łyżkami śmietany i odstawić na 10 minut. pokrój wanilię wzdłuż na pół i zeskrob nasiona. Wymieszaj pozostałą śmietanę, 50 gramów cukru i nasiona wanilii i wlej do rondla, podgrzej, ale nie gotuj!
Krok 2:
Wlej gorącą śmietanę do żelatyny i zamieszaj. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić. Przecedzić mieszaninę przez sito. Umieść silikonową formę na tacy. Wypełnij formę do połowy kremową mieszanką. Ostudzić i przechowywać w lodówce przez 2 godziny. Galaretka powinna prawie całkowicie stwardnieć.
Krok 3:
Odłóż 200 gramów truskawek. Resztę pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Włóż truskawki do rondla, dodaj 250 ml wody, sok z cytryny i pozostały cukier. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut.
Krok 5:
W tym czasie namocz pozostałą żelatynę w 3 łyżkach wody i pozostaw na 10 minut do pęcznienia. Dodaj żelatynę do patelni z truskawkami i mieszaj, aż się rozpuści. Przecedzić przez sito i całkowicie ostudzić. Wlej zimną mieszaninę do formy z galaretką śmietankową i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 6:
Wyjmij patelnię z galaretką z lodówki 10 minut przed podaniem. Delikatnie odwróć na półmisek. Pokrój pozostałe truskawki i udekoruj je galaretką.
Krok 7:
Smacznego! Wesołych Walentynek! Miłości i szczęścia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g