zupa z kurczaka i zielonego groszku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki, sól, pieprz. Smaż kurczaka na oleju roślinnym przez 10 minut, aż będzie lekko złoty.
2. Obierz warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój ziemniaki w kostkę.
3. We wrzącej wodzie włóż całą cebulę, ziemniaki, sól i liść laurowy. Gotuj przez 6 minut.
4. Smaż marchewki na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, przez 3-5 minut.
5. Włóż zielony groszek do zupy. Gotuj przez około 10 minut.
6. Następnie dodaj smażoną marchewkę i kurczaka do garnka. Gotuj przez kolejne 5 minut.
7. Usuń gotową zupę z ognia. Podawać z posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g