zupa z kurczaka i zielonego groszku

pyszne i proste, na co dzień dla całej rodziny. Zupa z zielonego groszku i kurczaka z pewnością przynajmniej raz została przygotowana w każdej kuchni. To jest, że tak powiem, podstawa podstaw. Zwłaszcza zimą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki, sól, pieprz. Smaż kurczaka na oleju roślinnym przez 10 minut, aż będzie lekko złoty.

2. Obierz warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój ziemniaki w kostkę.

3. We wrzącej wodzie włóż całą cebulę, ziemniaki, sól i liść laurowy. Gotuj przez 6 minut.

4. Smaż marchewki na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, przez 3-5 minut.

5. Włóż zielony groszek do zupy. Gotuj przez około 10 minut.

6. Następnie dodaj smażoną marchewkę i kurczaka do garnka. Gotuj przez kolejne 5 minut.

7. Usuń gotową zupę z ognia. Podawać z posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy