skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty do zupy. Kilka małych ziemniaków, połowa średniej cebuli, mała marchewka, grzyby(możesz być świeży po prostu już ugotowany), surowy lub (jak mój)pieczony filet z indyka, olej roślinny, sól i dobry ser topiony.
Krok 2:
Posiekaj cebulę
Krok 3:
Zetrzyj marchewki
Krok 4:
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę
Krok 5:
Podsmaż cebulę i marchewkę
Krok 6:
Dodaj grzyby do smażenia
Krok 7:
Pokrój ser. Wlej wodę do rondla,zagotuj, napełnij ziemniaki. Jeśli mięso jest świeże, zasypiamy je drobno posiekanymi ziemniakami. Gotuj przez około 30 minut. Następnie dodaj do zupy smażoną cebulę, marchewkę i grzyby. Sól do smaku. Wszystko to gotuje się przez 5 minut, po czym dodajemy drobno posiekany lub starty ser topiony na grubej tarce. Mieszaj łyżką, aż cały ser się rozpuści, a następnie wyłącz ogień i pozwól zupie parzyć przez 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser "shavru" (Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g