skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj średniej wielkości ziemniaki pod bieżącą wodą, a następnie wyczyść. Przenosimy ziemniaki na patelnię o odpowiedniej wielkości, napełniamy wodą, aby rośliny okopowe były nią całkowicie pokryte. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia, po zmniejszeniu ognia do umiarkowanego i gotujemy ziemniaki przez 15 minut (prawie do miękkości, gdy ziemniaki są już miękkie, ale nadal zachowują pewną sztywność, nie gotujemy). Następnie wyłącz ogrzewanie i zanurz ziemniaki w zimnej wodzie na 5 minut, aby ostygły. Następnie wkładamy ziemniaki do zamrażarki na 15 minut.
2. Podczas gotowania ziemniaków równolegle kontynuujemy gotowanie. Obieramy czerwoną cebulę z łuski, kroimy cebule na połówki i cienko je siekamy. Możesz to zrobić w poprzek lub wzdłuż (jeśli wzdłuż, cebula będzie nieco bardziej soczysta). Kładziemy średniej wielkości patelnię na małym ogniu, wkładamy do niej masło (30 gramów), wlewamy oliwę i czekamy, aż masło się rozpuści, a następnie mieszanina wystarczająco się rozgrzeje. Gdy to się stanie, włóż posiekaną cebulę na patelnię, wymieszaj, zmniejsz ciepło do najniższego poziomu i gotuj cebulę, aż karmelizuje się przez 20-25 minut na minimalnym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy cebulę. Po zdjęciu patelni z ognia przenieś cebulę do osobnej miski. Jedną trzecią zostawiamy do podania, dwie trzecie wykorzystamy do gotowania.
3. Włącz piekarnik do 120 stopni Celsjusza.
4. Wyjmij schłodzone ziemniaki z zamrażarki i trzy na grubej tarce, a następnie dopraw solą i czarnym pieprzem, dobrze wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadziły. Podziel starte ziemniaki na 8 równych części. Trzy na tarce twardy ser.
5. Rozgrzej patelnię z pozostałymi olejami, dodaj pozostałe masło, rozpuść. Rozłóż 2 części ziemniaków na patelni, wyrównaj szpatułką w cienkie ciasto. Na obu ciastach rozprowadzamy karmelizowaną cebulę-na każdej ćwiartce (dzielimy całą cebulę na około cztery części). Wlej ser na wierzch, który również dzielimy na 4 części. Smaż placek ziemniaczany przez 4-5 minut, a następnie rozłóż go na wierzchu pod częściami ziemniaków, wyrównaj szpatułką, naciśnij, ostrożnie odwróć i smaż "kanapkę" z drugiej strony przez 4-5 minut. Okazuje się, że kanapka ziemniaczana z nadzieniem serowym. Ziemniaki powinny być solone, a ser stopiony. Wyjmujemy kanapki ziemniaczane z patelni, kładziemy na talerzu, który wkładamy do nagrzanego piekarnika, aby kanapki nie ostygły.
6. Powtarzamy to samo z pozostałymi produktami, aby usmażyć kolejne 2 kanapki ziemniaczane.
7. Wytrzyj patelnię ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć pozostały olej, a następnie umieść go na średnim ogniu. Boczek kroimy w kostkę i układamy na rozgrzanej patelni. Smażyć boczek przez 5-10 minut, mieszając, aż będzie złoty i chrupiący. Następnie włóż boczek do talerza, a także włóż do nagrzanego piekarnika.
8. Smażyć jajka na tłuszczu stopionym z boczku. Jajka należy najpierw dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem. Wygodnie będzie rozbić je pojedynczo w misce i ostrożnie wlać na patelnię. Wskazane jest pozostawienie żółtek w całości. W procesie solimy jajka. Podczas smażenia jajek myjemy i suszymy zieloną cebulę, drobno ją siekamy.
9. Serwować. W każdej porcji układamy kanapkę ziemniaczaną, jajko sadzone, czwartą część boczku, dekorujemy karmelizowaną cebulą pozostawioną do podania. Posyp jajecznicę mielonym czarnym pieprzem i posiekaną zieloną cebulą. Wzywamy wszystkich do stołu, zanim śniadanie ostygnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g