krem białkowy włoska beza

Krem do ciasta i prosty pyszny przepis na bezę! Wspaniały krem, który doskonale nadaje się jako warstwa pośrednia i do dekoracji wyrobów cukierniczych!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 54 g
229 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do zrobienia kremu potrzebujemy 70 gramów. wiewiórka z dwóch jaj kurzych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy 140 gr. cukru, ponieważ do przygotowania kremu na każdą część białka używa się dwóch części cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Woda do przygotowania syropu musisz wziąć 40 ml. l. nieco ponad 25% ilości cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na kuchence, wlej do niej wodę, wlej cukier i gotuj syrop na średnim ogniu, mieszając, aż się zagotuje. Dodaj kroplę barwnika żelowego do gotowanego syropu cukrowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka na stabilne szczyty, dodaj 1 łyżeczkę. sok z cytryny, aby ustabilizować białka, a następnie ostrożnie wlej gotowy syrop do białek, kontynuując ubijanie, aż krem całkowicie ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy krem rozprowadzamy w torbie cukierniczej i arbitralnie nakładamy na ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nałóż krem w postaci różnych loków i róż.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Okazał się wspaniały i stabilny, dobrze utrzymujący kształt i szybki w przygotowaniu krem!

Włoska beza to krem o bujnej i gęstej masie, który zawsze jest stabilny i świetnie nadaje się do robienia kremowych kwiatów, warstw i dekorowania ciast!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy