Główne składniki
świeże boczniaki i pieczarki są sprzedawane w supermarketach przez cały rok, więc mieszkańcy miast mogą cieszyć się ulubionym daniem w dowolnym momencie. Ale najsmaczniejsze zupy pochodzą ze świeżych grzybów leśnych. Z nich przygotowywane są solanki, solanki, Barszcz, okroshki i zupy.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na zupy grzybowe:
pierwsze dania obejmują ziemniaki, makaron lub makaron, kapustę, marchewkę, cebulę. Do zup puree dodaje się ser topiony, śmietanę lub śmietanę. Przed podaniem smakołyk posypuje się grzankami z białego chleba. W kuchni tajskiej do pierwszych potraw grzybowych dodaje się krewetki, sok z cytryny i sos chili. Japończycy uwielbiają shiitake, które gotuje się w bulionie z dodatkiem sosu sojowego i rybnego, a także pikantnych przypraw i sera tofu.
W zwykłe dni do zup wkłada się mięso lub filety drobiowe. Podczas postu do potraw dodaje się tylko warzywa, grzyby i rośliny strączkowe.
Jak zrobić zupę grzybową
obfite potrawy gotuje się na kuchence, w powolnej kuchence i w garnkach w piekarniku. Zupę można również przygotować na ognisku podczas pikniku lub wędrówki.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na zupy grzybowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
zupa kimchi | 1 h 40 min | 330 | +44 |
zupa Tom Yam Kung z krewetkami Thai | 45 min | 227 | +100 |
zupa grzybowa puree na mleku ze świeżych grzybów | 1 h 10 min | 216 | +38 |
zupa z makaronem z suszonymi grzybami | 2 h 40 min | 198 | +26 |
zupa fasolowa z grzybami i żeberkami | 1 h 30 min | 157 | +113 |
rekomendacje:
- prezenty leśne są podzielone na kilka jadalnych kategorii. Niektóre gatunki można bez obaw spożywać na surowo, inne dopiero po długim moczeniu i obróbce cieplnej, a niektóre są śmiertelnie trujące. Dlatego nie można jeść nieznanych grzybów.
- do zupy weź bulion warzywny, mięsny lub rybny.
- przed gotowaniem grzyby są czyszczone i myte pod bieżącą wodą. Duże są krojone w kostkę, a kredki umieszcza się w całości na patelni. Czasami półfabrykaty są najpierw smażone na oleju roślinnym.
- suszone grzyby są wstępnie moczone w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.
- zupy kremowe przygotowywane są z pieczarek, sera, śmietany i cebuli. Produkty gotuje się do miękkości, a następnie ubija blenderem. Dla smaku dodają wytrawne białe wino, gałkę muszkatołową, pieprz i zioła. Gotowe danie jest ozdobione oliwą z oliwek i plasterkami całych pieczarek.
- pyszne solanki i marynaty uzyskuje się z marynowanych grzybów miodowych i solonych grzybów.
zupy podawane są ze śmietaną, cebulą i chlebem.
potrawy z grzybów mają niską kaloryczność, dzięki czemu można je włączyć do menu dietetycznego.