skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę w garnkach w piekarniku? Przygotuj produkty na liście. Weź wieprzowinę z odrobiną tłuszczu. Umyj warzywa i grzyby, obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.
Krok 3:
Połóż kawałki mięsa na patelni rozgrzanej olejem roślinnym i smaż na dużym ogniu.
Krok 4:
Podczas smażenia mięsa pokrój cebulę w kostkę.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa, wymieszaj.
Krok 6:
Posyp przyprawami wieprzowinę z cebulą i smaż, mieszając, przez około dziesięć minut.
Krok 7:
Podczas smażenia mięsa z cebulą pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
Krok 8:
Pokrój marchewki w drobną kostkę.
Krok 9:
Pokrój również pomidory w drobną kostkę.
Krok 10:
Pokrój pieczarki na ćwiartki lub połówki, jeśli grzyby są małe.
Krok 11:
Teraz wypełnij garnki. Najpierw połóż mięso smażone z cebulą na dnie, równomiernie rozprowadzając je w każdym garnku.
Krok 12:
Następnie włóż ziemniaki do doniczek.
Krok 13:
Po ziemniakach włóż posiekaną marchewkę do doniczek.
Krok 14:
Następnie ułóż pokruszone pomidory w doniczkach.
Krok 15:
Połóż plastry pieczarek na pomidorach.
Krok 16:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 17:
Posyp grzyby w doniczkach posiekanym koperkiem.
Krok 18:
Dodaj łyżeczkę soli do każdego garnka, bez zjeżdżalni, może mniej.
Krok 19:
Wlej wrzącą wodę do każdego garnka.
Krok 20:
Napełnij garnki do szyi, pozostawiając miejsce na gotowanie.
Krok 21:
Przykryj garnki pokrywkami.
Krok 22:
Umieść wypełnione garnki zupy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut.
Krok 23:
Po 40 minutach wyjmij garnki zupy z piekarnika i podawaj. Apetyczny, piękny i bardzo smaczny.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g