Zupa w garnku w piekarniku

zupa jarzynowa z mięsem i grzybami w porcjach. Zupa gotowana w garnkach w piekarniku jest bardzo smaczna. Wszystkie składniki układa się w garnkach na surowo, tylko mięso z cebulą należy usmażyć, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak. Po wyłączeniu piekarnika garnki można tam zostawić na jakiś czas, jeśli wcześniej przygotujesz zupę. Podając do każdego garnka, możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany – będzie jeszcze smaczniejszy.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 37 % 7 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę w garnkach w piekarniku? Przygotuj produkty na liście. Weź wieprzowinę z odrobiną tłuszczu. Umyj warzywa i grzyby, obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż kawałki mięsa na patelni rozgrzanej olejem roślinnym i smaż na dużym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia mięsa pokrój cebulę w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp przyprawami wieprzowinę z cebulą i smaż, mieszając, przez około dziesięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia mięsa z cebulą pokrój ziemniaki w dużą kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój marchewki w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój również pomidory w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój pieczarki na ćwiartki lub połówki, jeśli grzyby są małe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz wypełnij garnki. Najpierw połóż mięso smażone z cebulą na dnie, równomiernie rozprowadzając je w każdym garnku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie włóż ziemniaki do doniczek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po ziemniakach włóż posiekaną marchewkę do doniczek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie ułóż pokruszone pomidory w doniczkach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż plastry pieczarek na pomidorach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Drobno posiekaj koperek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp grzyby w doniczkach posiekanym koperkiem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj łyżeczkę soli do każdego garnka, bez zjeżdżalni, może mniej.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej wrzącą wodę do każdego garnka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Napełnij garnki do szyi, pozostawiając miejsce na gotowanie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj garnki pokrywkami.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Umieść wypełnione garnki zupy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po 40 minutach wyjmij garnki zupy z piekarnika i podawaj. Apetyczny, piękny i bardzo smaczny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy