Bazlama Turecki placek na kefirze

Miękkie i delikatne tortille zamiast chleba! Gotuj łatwo! Bazlama Turecki placek na kefirze to świetna alternatywa dla chleba kupionego w sklepie. Proste w przygotowaniu, zastąpią pikantne wypieki domowymi i zyskają pewność świeżości potraw na stole. Proste w przygotowaniu, nie zajmą dużo czasu nawet niedoświadczonej gospodyni domowej.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 82 % 37 g
191 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

przede wszystkim wyjmujemy kefir z lodówki. Przygotowanie zaczynamy od ożywienia drożdży, dla których wlej cukier do głębokiej miski, wlej ciepłą wodę i wlej kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aby nie było grudek i pomaluj w niej świeże drożdże rękami. Ponownie dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Gdy na powierzchni pojawi się zauważalna Czapka drożdżowa z dużą ilością bąbelków, możesz kontynuować pracę.

mąkę pszenną (koniecznie najwyższej jakości) przesiać do osobnej miski, aby nasycić tlenem i pozbyć się niepotrzebnych śmieci.

dodaj sól do mieszanki drożdży, wlej szklankę ciepłej wody i szklankę kefiru lekko podgrzanego do temperatury pokojowej. Wymieszaj i zacznij dodawać mąkę, jednocześnie ugniatając ciasto. W pierwszym etapie można to zrobić widelcem lub trzepaczką, ale gdy masa zgęstnieje, nadal ugniatamy rękami. Ciasto jest dość lepkie, to normalne. Zbieramy go w kulkę i przykrywając ręcznikiem, umieszczamy w ciepłym miejscu. Fermentacja trwa 40-60 minut.

po dopasowaniu ciasta nasmaruj ręce olejem roślinnym (olej pomoże ciastu nie przykleić się do rąk) i lekko ugniataj, a następnie podziel na 9 identycznych porcji. Uformuj zgrabną kulkę z każdej części, odkurz deskę do krojenia mąką i rozwałkuj warstwę o grubości 0,7-0,8 cm.

smażyć tortillę na gorącej patelni bez dodawania tłuszczu przez 5-7 minut z każdej strony. Gorące ciasta układamy jeden na drugim jak naleśniki i podajemy do stołu. Jeśli podawanie planowane jest nieco później, połóż je na sucho na grillu, oddzielnie od siebie, aby się nie sklejały.

nawiasem mówiąc, takie ciasta można nadziewać dowolnym mięsem mielonym (ziemniaki ze smażoną cebulą, ser z ziołami, grzyby itp.).

podawaj tortille bazlam na ciepło lub na zimno zamiast chleba, oprócz dowolnego przystawki, warzyw lub dania mięsnego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy