skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso kroimy na wygodne dla nas kawałki i wkładamy do miski o dowolnym rozmiarze.
Krok 2:
Mieszamy różne przyprawy do mięsa, a mianowicie sól, pieprz, nasiona kminku, sos sojowy. Możesz to urozmaicić niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 3:
Dodaj wino. Składniki marynaty mogą mieć inne proporcje, jeśli kucharz nie lubi wskazanych w przepisie. Tak czy inaczej, marynowanie zajmie standardowe dwie godziny.
Krok 4:
Marynowane kawałki kebaba nawleczamy na drewniane szaszłyki, średnio po pół tuzina kawałków. Mniejszy lub większy, zależy od ich wielkości. Kładziemy puste miejsca na grilla na szerokim talerzu, bez zagięć. Mięso na szaszłykach nie powinno się dotykać, pamiętaj o pozostawieniu luk.
Krok 5:
Więc dotarło do najważniejszego. Wkładamy talerz z kebabem do kuchenki mikrofalowej, ustawiamy maksymalną dostępną temperaturę i czekamy do pięciu minut, następnie odwracamy i ponownie czekamy pięć minut. Monitoruj stan wieprzowiny, może zajmie ci to znacznie mniej czasu (lub lubisz niezbyt smażone mięso?).
Krok 6:
Kebab jest gotowy
Krok 7:
Smacznego!
Krok 8:
Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g