kebab w kuchence mikrofalowej

z takim przepisem wiosna będzie obecna w domu nawet zimą! Gotowanie kebaba w kuchence mikrofalowej dla przyjemności-szybko, wygodnie, smacznie!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 15 % 5 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso kroimy na wygodne dla nas kawałki i wkładamy do miski o dowolnym rozmiarze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mieszamy różne przyprawy do mięsa, a mianowicie sól, pieprz, nasiona kminku, sos sojowy. Możesz to urozmaicić niewielką ilością oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wino. Składniki marynaty mogą mieć inne proporcje, jeśli kucharz nie lubi wskazanych w przepisie. Tak czy inaczej, marynowanie zajmie standardowe dwie godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marynowane kawałki kebaba nawleczamy na drewniane szaszłyki, średnio po pół tuzina kawałków. Mniejszy lub większy, zależy od ich wielkości. Kładziemy puste miejsca na grilla na szerokim talerzu, bez zagięć. Mięso na szaszłykach nie powinno się dotykać, pamiętaj o pozostawieniu luk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Więc dotarło do najważniejszego. Wkładamy talerz z kebabem do kuchenki mikrofalowej, ustawiamy maksymalną dostępną temperaturę i czekamy do pięciu minut, następnie odwracamy i ponownie czekamy pięć minut. Monitoruj stan wieprzowiny, może zajmie ci to znacznie mniej czasu (lub lubisz niezbyt smażone mięso?).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kebab jest gotowy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy