patelnia z kurczaka z cukinią

szybkie, łatwe i soczyste danie w pośpiechu! Patelnia z kurczaka z cukinią gotuje się bardzo szybko i okazuje się niesamowicie smaczna. Nasiona nadają całemu daniu ciekawy smak. Idealny na szybką kolację!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 13 % 3 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić patelnię z kurczaka z cukinią? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolną odmianę cukinii. Mam młodą cukinię. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego odpowiedniego do smażenia. Mam Słonecznik. Część warzywną i przyprawy można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Filet można zastąpić mięsem z ud.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cukinię, osusz. Cukinię pokroić w cienkie ćwiartki. Cięcie powinno być takie, aby cukinia nie gotowała się po jednej stronie podczas duszenia i była wygodna do jedzenia. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż filety z kurczaka, posyp mięso solą i pieprzem. Smażyć, mieszając, aż lekko zarumieni się, około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukinię na patelnię do kurczaka. Smażyć od czasu do czasu mieszając przez 5 minut. W tym czasie cukinia nie powinna tracić kształtu i gotować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp mięso z cukinii nasionami słonecznika. Możesz dodać nasiona wcześniej smażone lub surowe. Dodałem prażone nasiona. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp gotowego kurczaka z cukinią świeżą natką pietruszki i podawaj. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kurczaka można zastąpić indykiem, wieprzowiną lub wołowiną. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku zawartość kalorii i czas gotowania ulegną zmianie.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy