skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić patelnię z kurczaka z cukinią? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolną odmianę cukinii. Mam młodą cukinię. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego odpowiedniego do smażenia. Mam Słonecznik. Część warzywną i przyprawy można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Filet można zastąpić mięsem z ud.
Krok 3:
Umyj cukinię, osusz. Cukinię pokroić w cienkie ćwiartki. Cięcie powinno być takie, aby cukinia nie gotowała się po jednej stronie podczas duszenia i była wygodna do jedzenia. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
Krok 4:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż filety z kurczaka, posyp mięso solą i pieprzem. Smażyć, mieszając, aż lekko zarumieni się, około 10 minut.
Krok 5:
Dodaj cukinię na patelnię do kurczaka. Smażyć od czasu do czasu mieszając przez 5 minut. W tym czasie cukinia nie powinna tracić kształtu i gotować.
Krok 6:
Posyp mięso z cukinii nasionami słonecznika. Możesz dodać nasiona wcześniej smażone lub surowe. Dodałem prażone nasiona. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
Krok 7:
Posyp gotowego kurczaka z cukinią świeżą natką pietruszki i podawaj. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kurczaka można zastąpić indykiem, wieprzowiną lub wołowiną. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku zawartość kalorii i czas gotowania ulegną zmianie.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g