skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty na naleśniki. Wziąłem standardowy przepis na kefir, możesz użyć dowolnego ulubionego przepisu. Najważniejsze jest to, że ciasto ma średnią gęstość, łatwiej będzie je narysować.
Krok 2:
Dodaj cukier, sól i sodę do kefiru, dobrze wymieszaj. Możesz zgasić sodę sokiem z cytryny lub octem, ale nie jest to konieczne, kwas zawarty w kefirze jest wystarczający. Pozostaw kefir na pięć minut, aby rozpocząć reakcję z sodą. Naleśniki z tego będą smaczniejsze i wspanialsze.
Krok 3:
Dodaj jajka, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj mąkę w częściach, aby nie tworzyły się grudki, dobrze wymieszaj trzepaczką. Spójrz na gęstość, ciasto powinno dobrze płynąć, ale też nie być zbyt płynne. Na koniec wlej olej roślinny, aby nasze naleśniki nie przykleiły się do patelni.
Krok 5:
Do tej metody pieczenia potrzebujemy takiej plastikowej butelki z dziobkiem. Jeśli go nie masz, weź butelkę wody dla niemowląt z kubkiem niekapkowym lub butelkę keczupu. Wlej do niego ciasto.
Krok 6:
Podgrzej patelnię naleśnikową i lekko posmaruj olejem roślinnym. Zaczynamy rysować. Najpierw wykonaj kontur obrazu. Zostanie upieczony do ciemniejszego stanu.
Krok 7:
Po dwóch minutach wypełnij kontur ciastem. Pieczemy jeszcze kilka minut.
Krok 8:
Odwróć. Oto strzał w dziesiątkę, który nam się udało. Smażyć jak zwykły naleśnik. Tylna strona jest zwykła.
Krok 9:
Włącz naszą wyobraźnię i narysuj, co chcemy. Jeszcze lepiej, aby przyciągnąć swoje dzieci do pieczenia, myślę, że bardzo im się spodoba. Nie zostawiaj ich samych przy gorącym piecu, pozwól im piec pod twoim nadzorem.
możesz narysować w ten sposób zarówno proste figury, jak i złożone ażurowe wzory, zrób tylko trochę cieplejsze ciasto.
możesz pójść o krok dalej i zrobić kolorowe rysunki. Ciasto podzielić na kilka części i do każdej dodać barwnik spożywczy. Narysuj kontur jednym kolorem, wypełnij drugim, narysuj szczegóły trzecim. Okaże się bardzo piękny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g