stek z Kety na patelni

stek z Kety na patelni - szybki lunch na stole. Steki z keta na patelni są bardzo smaczne i szybkie. Tylko wszystko zależy od jakości ryby, jak wspomniano wcześniej w przepisie (stek z różowego łososia). Jeśli masz dobrej jakości keta, nie doświadczysz żadnych problemów. Ryba okaże się soczysta i pachnąca.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 17 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 13 % 4 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przepis " stek z Kety na patelni & quot; weź steki z Kety, cytrynę-potrzebujesz soku z cytryny, sosu sojowego, oleju słonecznikowego i mieszanki włoskich ziół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz stek z Kety, usuń łuski, osusz ręcznikiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie umieść stek z Kety w misce, polej mieszanką oleju słonecznikowego, soku z cytryny i sosu sojowego, posyp suchymi ziołami. Dobrze wetrzyj powstałą marynatę w rybę, odstaw na chwilę-przynajmniej 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze rozgrzej suchą patelnię nieprzywierającą lub inną, włóż stek z keta i smaż, aż sok i marynata wyparują z dołu, a ryba się upiecze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć stek na drugą stronę, przykryj pokrywką i zmniejsz ciepło kuchenki. Smaż rybę do miękkości. Jeszcze 5 minut. To wszystko! Podawaj stek z Kety natychmiast na gorąco z dodatkiem lub świeżymi warzywami i ziołami.

nie tak dawno temu uważano, że lepiej jest smażyć oliwę z oliwek, teraz dietetycy doszli do wniosku, że nie tylko nie jest lepszy, ale także bardziej niebezpieczny: odnosi się do monozhiramy, w przeciwieństwie do słonecznika lub śmietany, na przykład, że nie jest dobrze jeść. Do sosów sałatkowych oliwa z oliwek jest nadal niezbędna, ale do smażenia lepiej jest użyć innej.
dlatego dzisiaj usmażymy Ketu na bezwonnym oleju słonecznikowym. I nawet nie smaż na nim, ale używaj go tylko w marynacie rybnej - aby Ket był pokryty tłustym filmem, który zapobiega parowaniu wilgoci. To sprawia, że ryba jest soczysta. Nie polecam wlewania oleju na patelnię, okaże się smaczniejszy i zdrowszy.
osobno do smażonego na patelni steku z Kety można podać zwykły dodatek z ziemniaków, kruchego ryżu lub wymyślić coś ciekawszego. Możesz podgrzać zwykły groszek w puszkach-to proste, ale z jakiegoś powodu taka porcja jest dla nas mało powszechna, a to jest również przydatne, groszek w dowolnej formie należy również jeść częściej. Dodaj zielenie - to jest gotowy obiad!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Świeży Keta - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy