skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przepis " stek z Kety na patelni & quot; weź steki z Kety, cytrynę-potrzebujesz soku z cytryny, sosu sojowego, oleju słonecznikowego i mieszanki włoskich ziół.
Krok 2:
Dobrze opłucz stek z Kety, usuń łuski, osusz ręcznikiem kuchennym.
Krok 3:
Następnie umieść stek z Kety w misce, polej mieszanką oleju słonecznikowego, soku z cytryny i sosu sojowego, posyp suchymi ziołami. Dobrze wetrzyj powstałą marynatę w rybę, odstaw na chwilę-przynajmniej 10 minut.
Krok 4:
Dobrze rozgrzej suchą patelnię nieprzywierającą lub inną, włóż stek z keta i smaż, aż sok i marynata wyparują z dołu, a ryba się upiecze.
Krok 5:
Odwróć stek na drugą stronę, przykryj pokrywką i zmniejsz ciepło kuchenki. Smaż rybę do miękkości. Jeszcze 5 minut. To wszystko! Podawaj stek z Kety natychmiast na gorąco z dodatkiem lub świeżymi warzywami i ziołami.
nie tak dawno temu uważano, że lepiej jest smażyć oliwę z oliwek, teraz dietetycy doszli do wniosku, że nie tylko nie jest lepszy, ale także bardziej niebezpieczny: odnosi się do monozhiramy, w przeciwieństwie do słonecznika lub śmietany, na przykład, że nie jest dobrze jeść. Do sosów sałatkowych oliwa z oliwek jest nadal niezbędna, ale do smażenia lepiej jest użyć innej.
dlatego dzisiaj usmażymy Ketu na bezwonnym oleju słonecznikowym. I nawet nie smaż na nim, ale używaj go tylko w marynacie rybnej - aby Ket był pokryty tłustym filmem, który zapobiega parowaniu wilgoci. To sprawia, że ryba jest soczysta. Nie polecam wlewania oleju na patelnię, okaże się smaczniejszy i zdrowszy.
osobno do smażonego na patelni steku z Kety można podać zwykły dodatek z ziemniaków, kruchego ryżu lub wymyślić coś ciekawszego. Możesz podgrzać zwykły groszek w puszkach-to proste, ale z jakiegoś powodu taka porcja jest dla nas mało powszechna, a to jest również przydatne, groszek w dowolnej formie należy również jeść częściej. Dodaj zielenie - to jest gotowy obiad!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Świeży Keta - 138 kcal/100g
- Keta solona - 184 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g