skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Dokładnie opłucz wieprzowinę zimną bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie wytnij filmy i niejadalne żyły, a następnie pokrój mięso na średnie kwadratowe kawałki. Do tego dania możesz wziąć te kawałki wieprzowiny, które najbardziej Ci się podobają. Jeśli wolisz chude mięso, lepiej wziąć polędwicę wieprzową lub łopatkę. Jeśli bardziej lubisz soczyste mięso z odrobiną tłuszczu, część szyjna będzie pasować najlepiej.
3. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz i posiekaj. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
4. Wlej trochę oleju roślinnego na małą patelnię i podgrzej. Następnie wlej posiekaną cebulę i marchewkę i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
5. Połóż kawałki pokrojonej wieprzowiny na dnie ogniotrwałego naczynia do pieczenia. Posolić i doprawić czarnym pieprzem, można dodać inne przyprawy do smaku. Połóż smażoną cebulę i marchewkę na mięsie równą warstwą.
6. Twardy ser zetrzeć na grubej tarce i rozprowadzić na smażonych warzywach.
7. Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj śmietanę (możesz wziąć niskotłuszczową) i posiekany koperek w osobnym pojemniku, a następnie wlej mięso z warzywami i serem do tej mieszanki.
8. Włóż formę z mięsem do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez około 40 minut lub do apetycznego złotego koloru.
gotowe pieczone mięso w śmietanie i serze przełożyć na porcjowane talerze i podawać na gorąco z dodatkiem warzyw, owsianki lub spaghetti.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g