mięso w śmietanie z serem

uniwersalny przepis na gotowanie mięsa! I na ucztę i na świat! Mięso w śmietanie i serze to bardzo smaczne i apetyczne danie, które idealnie nadaje się nie tylko na przytulny rodzinny obiad, ale będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość proste i stosunkowo szybkie. Jednocześnie mięso jest bardzo delikatne i soczyste w środku, z apetyczną skórką serową na zewnątrz.
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
229 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Dokładnie opłucz wieprzowinę zimną bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie wytnij filmy i niejadalne żyły, a następnie pokrój mięso na średnie kwadratowe kawałki. Do tego dania możesz wziąć te kawałki wieprzowiny, które najbardziej Ci się podobają. Jeśli wolisz chude mięso, lepiej wziąć polędwicę wieprzową lub łopatkę. Jeśli bardziej lubisz soczyste mięso z odrobiną tłuszczu, część szyjna będzie pasować najlepiej.

3. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz i posiekaj. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce.

4. Wlej trochę oleju roślinnego na małą patelnię i podgrzej. Następnie wlej posiekaną cebulę i marchewkę i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

5. Połóż kawałki pokrojonej wieprzowiny na dnie ogniotrwałego naczynia do pieczenia. Posolić i doprawić czarnym pieprzem, można dodać inne przyprawy do smaku. Połóż smażoną cebulę i marchewkę na mięsie równą warstwą.

6. Twardy ser zetrzeć na grubej tarce i rozprowadzić na smażonych warzywach.

7. Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj śmietanę (możesz wziąć niskotłuszczową) i posiekany koperek w osobnym pojemniku, a następnie wlej mięso z warzywami i serem do tej mieszanki.

8. Włóż formę z mięsem do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez około 40 minut lub do apetycznego złotego koloru.

gotowe pieczone mięso w śmietanie i serze przełożyć na porcjowane talerze i podawać na gorąco z dodatkiem warzyw, owsianki lub spaghetti.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy