skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka z grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone z kurczaka można przygotować samodzielnie, przepuszczając mięso z kurczaka przez maszynę do mięsa lub kupując gotowe. Możesz użyć dowolnych grzybów. Dodam pieczarki do kotletów.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Opłucz również pieczarki i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco, wlej trochę oleju roślinnego i ułóż cebulę z grzybami. Smaż wszystko razem przez 5-6 minut. Nie zapomnij mieszać, aby grzyby się nie przypaliły.
Krok 3:
Przenieś mielonego kurczaka do przestronnej miski. Dodaj jajko, sól i odrobinę przyprawy do mielonego mięsa. Jako przyprawę możesz dodać zmielony pieprz i trochę papryki.
Krok 4:
Następnie dodaj smażone grzyby z cebulą i bułkę tartą. Po co dodawać bułkę tartą? Wchłoną część wilgoci zawartej w mielonym kurczaku. Dzięki temu kotlety nie rozpadną się podczas smażenia.
Krok 5:
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Ubij masę mięsną na dnie miski, aby mięso mielone stało się gęstsze.
Krok 6:
Aby usmażyć kotlety, podgrzej patelnię i wlej trochę oleju roślinnego. Mokrymi rękami uformuj małe placki i umieść je na patelni. Smaż kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Krok 7:
Nie rób dużego ognia, aby kotlety miały czas na usmażenie w środku.
Krok 8:
Włóż gotowe kotlety do małego rondla. Czekając na podanie do stołu, będą mieli czas na gotowanie na parze pod pokrywką. Podawaj je na gorąco. Możesz przygotować dowolny dodatek do takich kotletów lub uzupełnić je świeżymi warzywami. Smacznego!
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g