kotlety z kurczaka z grzybami

pyszne i łatwe do zrobienia - Kolacja w pośpiechu! kotlety z kurczaka z grzybami gotujesz w 30 minut. To idealne danie dla miłośników kurczaka. Poza tym dzieci bardzo to lubią. Podawaj kotlety z dowolnym dodatkiem płatków zbożowych, warzyw, makaronu, roślin strączkowych - dobrze komponują się z prawie wszystkim!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 19 % 5 g
141 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka z grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone z kurczaka można przygotować samodzielnie, przepuszczając mięso z kurczaka przez maszynę do mięsa lub kupując gotowe. Możesz użyć dowolnych grzybów. Dodam pieczarki do kotletów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Opłucz również pieczarki i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco, wlej trochę oleju roślinnego i ułóż cebulę z grzybami. Smaż wszystko razem przez 5-6 minut. Nie zapomnij mieszać, aby grzyby się nie przypaliły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś mielonego kurczaka do przestronnej miski. Dodaj jajko, sól i odrobinę przyprawy do mielonego mięsa. Jako przyprawę możesz dodać zmielony pieprz i trochę papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj smażone grzyby z cebulą i bułkę tartą. Po co dodawać bułkę tartą? Wchłoną część wilgoci zawartej w mielonym kurczaku. Dzięki temu kotlety nie rozpadną się podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Ubij masę mięsną na dnie miski, aby mięso mielone stało się gęstsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby usmażyć kotlety, podgrzej patelnię i wlej trochę oleju roślinnego. Mokrymi rękami uformuj małe placki i umieść je na patelni. Smaż kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie rób dużego ognia, aby kotlety miały czas na usmażenie w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż gotowe kotlety do małego rondla. Czekając na podanie do stołu, będą mieli czas na gotowanie na parze pod pokrywką. Podawaj je na gorąco. Możesz przygotować dowolny dodatek do takich kotletów lub uzupełnić je świeżymi warzywami. Smacznego!

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy