kotlety z mintaja na patelni

najlepsze, jakie musiałem ugotować! To najbardziej lubiane kotlety rybne z dorsza w mojej rodzinie. Są przygotowywane szybko i przy użyciu dostępnych składników. Nie przyklejają się do patelni i są spożywane dosłownie w ciągu kilku minut!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 20 % 4 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do robienia kotletów wybrałem filet z mintaja bez skóry. Należy go rozmrozić, umyć pod bieżącą wodą i zanurzyć w ręcznikach papierowych, aby nadmiar wilgoci nie dostał się do mięsa mielonego, w przeciwnym razie kotlety rozpadną się podczas smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mintaj przełóż przez maszynę do mięsa przez ruszt z najmniejszymi otworami. Wskazane jest, aby zrobić to dwa razy, aby upewnić się, że w mięsie nie ma kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, dokładnie pocierając skórkę szczotką. Obierz ziemniaki za pomocą obieraczki do warzyw lub małego ostrego noża. Pokrój bulwę na kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jajko kurze pod bieżącą wodą i wbij do mięsa mielonego. Dodaj sól i suszone zioła do smaku. Można je zastąpić drobno posiekaną świeżą natką pietruszki lub koperkiem. To doda kotletom jeszcze więcej smaku i aromatu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Łyżką wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Ryby wszystkich producentów mają inną jakość, więc mięso mielone może być wodniste. Nie powinno tak być. Aby to naprawić, po prostu dodaj kilka łyżek mąki pszennej dowolnego rodzaju do mielonego mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj małe placki i usmaż je na oleju słonecznikowym na nieprzywierającej patelni. Smażyć na średnim ogniu przez około pięć do siedmiu minut, aż uzyskasz złoty kolor. Czas pieczenia będzie zależeć od indywidualnych cech płyty kuchennej i użytej patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A następnie za pomocą łopatki do gotowania Odwróć kotlety na drugą stronę. I ponownie smaż na złoty kolor. Okresowo sprawdzaj, czy kotlety się palą.

ryba jest rozmrażana w ten sposób. Wyjmuje się go z zamrażarki i przenosi do lodówki na całą noc. W ten sposób rano ryba będzie już rozmrożona. Jest to najbardziej poprawna opcja rozmrażania, która pozwoli zachować strukturę mięsa w jak największym stopniu.
kotlety z mielonej ryby są wygodniejsze do formowania w jednorazowych rękawiczkach. W końcu ręce nie będą pachnieć rybą.
to ten przepis, w którym robię ciastka rybne z dorsza. W kompozycji nie używa się chleba. Kotlety są soczyste i niezwykle smaczne. Są łatwe do odwrócenia, najważniejsze jest to, że mięso mielone jest odpowiednio ugotowane.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy