skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić serniki z mąką kukurydzianą? Główną różnicą między tym przepisem a klasyczną technologią wytwarzania serników jest zastąpienie mąki pszennej lub semoliny mąką kukurydzianą. Taka mąka ma korzystny wpływ na organizm człowieka, przyczynia się do normalizacji trawienia. Ponadto mąka kukurydziana jest dobrą alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej lub po prostu marzy o utracie wagi, ponieważ jest bezglutenowa i niskokaloryczna.
aby serniki były puszyste i przewiewne w środku, mąkę kukurydzianą należy przesiać przez sito. A twaróg najlepiej zmielić przez metalowe sito. Aby to zrobić, potrzebujesz miski, którą musisz umieścić pod sitem. Za pomocą zwykłej łyżki lub silikonowej szpatułki wciśnij twaróg, przepuszczając go przez sito do miski znajdującej się poniżej. Ta procedura sprawia, że twaróg jest bardziej jednorodny, bez grudek, delikatny i jednocześnie kruchy.
rozbij jajka kurze osobno do miski i ubij je trzepaczką na puszystą białą pianę. Następnie wlej mieszaninę jajek do startego twarogu i wymieszaj.
przesianą mąkę kukurydzianą wsyp do masy twarogowej i dodaj trochę cukru. Dodaj też trochę waniliny, aby uzyskać przyjemny smak, a sody oczyszczonej, aby uzyskać puszystość. Ponownie wymieszaj powstałą masę, aby uzyskać jednorodną strukturę.
łyżką stołową weź porcję twarogu i uformuj rękami sernik. Następnie wlej trochę mąki kukurydzianej na powierzchnię roboczą, zwiń w niej uformowany sernik. W ten sam sposób przyklej wszystkie serniki, aż skończy się masa twarogowa.
wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Następnie włóż wyciśnięte serniki na patelnię i smaż je na średnim ogniu, aż się zarumienią. Następnie, podważając szpatułką, odwróć je na drugą stronę, zmniejsz ogień i przykryj. Smażyć serniki na złoty kolor i przenieść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.
gotowe serniki z mąki kukurydzianej można podawać ze śmietaną, dżemem lub miodem!
smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g