serniki z mąką kukurydzianą

te pyszne i zdrowe serniki rozjaśnią Twój poranek! Serniki z mąką kukurydzianą to świetny pomysł na poranny rodzinny posiłek. Serniki przygotowane według tego przepisu są nie tylko smaczne, ale także niezwykle zdrowe i pożywne. Zawierają minimalną ilość cukru i mąki kukurydzianej zamiast mąki pszennej. Aby uzyskać jeszcze większe korzyści dla organizmu, można je podawać ze świeżymi jagodami lub miodem.
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 12 g
tłuszcze 44 % 21 g
węglowodany 31 % 15 g
284 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jak zrobić serniki z mąką kukurydzianą? Główną różnicą między tym przepisem a klasyczną technologią wytwarzania serników jest zastąpienie mąki pszennej lub semoliny mąką kukurydzianą. Taka mąka ma korzystny wpływ na organizm człowieka, przyczynia się do normalizacji trawienia. Ponadto mąka kukurydziana jest dobrą alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej lub po prostu marzy o utracie wagi, ponieważ jest bezglutenowa i niskokaloryczna.

aby serniki były puszyste i przewiewne w środku, mąkę kukurydzianą należy przesiać przez sito. A twaróg najlepiej zmielić przez metalowe sito. Aby to zrobić, potrzebujesz miski, którą musisz umieścić pod sitem. Za pomocą zwykłej łyżki lub silikonowej szpatułki wciśnij twaróg, przepuszczając go przez sito do miski znajdującej się poniżej. Ta procedura sprawia, że twaróg jest bardziej jednorodny, bez grudek, delikatny i jednocześnie kruchy.

rozbij jajka kurze osobno do miski i ubij je trzepaczką na puszystą białą pianę. Następnie wlej mieszaninę jajek do startego twarogu i wymieszaj.

przesianą mąkę kukurydzianą wsyp do masy twarogowej i dodaj trochę cukru. Dodaj też trochę waniliny, aby uzyskać przyjemny smak, a sody oczyszczonej, aby uzyskać puszystość. Ponownie wymieszaj powstałą masę, aby uzyskać jednorodną strukturę.

łyżką stołową weź porcję twarogu i uformuj rękami sernik. Następnie wlej trochę mąki kukurydzianej na powierzchnię roboczą, zwiń w niej uformowany sernik. W ten sam sposób przyklej wszystkie serniki, aż skończy się masa twarogowa.

wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Następnie włóż wyciśnięte serniki na patelnię i smaż je na średnim ogniu, aż się zarumienią. Następnie, podważając szpatułką, odwróć je na drugą stronę, zmniejsz ogień i przykryj. Smażyć serniki na złoty kolor i przenieść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.

gotowe serniki z mąki kukurydzianej można podawać ze śmietaną, dżemem lub miodem!

smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy