skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zgasić eskalopę z indyka na patelni? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć całego dużego fileta z piersi indyka i pokroić go na talerze o grubości około 1,5 cm lub kupić gotowe pokrojone eskalopy. Przyspieszy to proces gotowania. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku.
Krok 2:
W misce wymieszaj paprykę, suchy czosnek, sól i pieprz.
Krok 3:
Posyp indyka mieszanką przypraw z obu stron.
Krok 4:
Lekko ubij mięso młotkiem z jednej strony. Jednocześnie staraj się nie uszkodzić integralności mięsa. Lubię bić mięso, gdy przyprawy są już na nim nałożone, ale możesz zrobić odwrotnie: najpierw bić mięso, a następnie posypać je przyprawami.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i masło. Możesz smażyć eskalopy tylko na oleju roślinnym. Połączenie kremu i warzyw nadaje gotowemu daniu delikatny kremowy smak. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego odpowiedniego do smażenia. Jeśli masz patelnię grillową, możesz na niej gotować - otrzymasz również piękny wzór na mięsie.
Krok 6:
Umieść przygotowane eskalopy na patelni i smaż przez 3-4 minuty z jednej strony.
Krok 7:
Gdy na mięsie pojawi się rumiana skórka, Odwróć filety na drugą stronę i smaż przez około 3 minuty dłużej. Prawidłowo ugotowane eskalopy powinny zachować soczystość. Mięso powinno stać się białe z różu, a jeśli przekłujesz eskalopę nożem, sok powinien wypłynąć z niego przezroczysty.
Krok 8:
Podawaj eskalopy z sałatką ze świeżych warzyw i ziół lub z dowolnym innym dodatkiem. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz zrobić eskalopy z innych rodzajów mięsa w ten przepis w podobny sposób. Należy pamiętać, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii ulegną zmianie.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g