eskalopka z indyka na patelni

soczysty obiad mięsny dla całej rodziny w pośpiechu! Eskalopa z indyka na patelni będzie wymagała minimum składników: samego mięsa, oleju i przypraw. Podawaj soczystego, aromatycznego pieczonego indyka z ulubionym sosem, przystawką lub świeżymi warzywami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 18 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 4 % 1 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zgasić eskalopę z indyka na patelni? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć całego dużego fileta z piersi indyka i pokroić go na talerze o grubości około 1,5 cm lub kupić gotowe pokrojone eskalopy. Przyspieszy to proces gotowania. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj paprykę, suchy czosnek, sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp indyka mieszanką przypraw z obu stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko ubij mięso młotkiem z jednej strony. Jednocześnie staraj się nie uszkodzić integralności mięsa. Lubię bić mięso, gdy przyprawy są już na nim nałożone, ale możesz zrobić odwrotnie: najpierw bić mięso, a następnie posypać je przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i masło. Możesz smażyć eskalopy tylko na oleju roślinnym. Połączenie kremu i warzyw nadaje gotowemu daniu delikatny kremowy smak. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego odpowiedniego do smażenia. Jeśli masz patelnię grillową, możesz na niej gotować - otrzymasz również piękny wzór na mięsie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść przygotowane eskalopy na patelni i smaż przez 3-4 minuty z jednej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy na mięsie pojawi się rumiana skórka, Odwróć filety na drugą stronę i smaż przez około 3 minuty dłużej. Prawidłowo ugotowane eskalopy powinny zachować soczystość. Mięso powinno stać się białe z różu, a jeśli przekłujesz eskalopę nożem, sok powinien wypłynąć z niego przezroczysty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj eskalopy z sałatką ze świeżych warzyw i ziół lub z dowolnym innym dodatkiem. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

możesz zrobić eskalopy z innych rodzajów mięsa w ten przepis w podobny sposób. Należy pamiętać, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii ulegną zmianie.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy