placki z kwaśnego mleka

kwaśne mleko? Nie ma znaczenia! Przygotuj placki z jajkiem i ziołami! Smakowity. Cienkie placki z ciastem z kwaśnego mleka staną się ulubionymi na Twoim . W końcu, oprócz bardzo smacznego ciasta, są ulubionym nadzieniem wszystkich-jajkiem z ziołami, a nawet majonezem!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 55 % 29 g
285 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj cukier, sól i drożdże do kwaśnego mleka. Jeśli mleko, jak na twój gust, jest bardzo kwaśne, dodaj sodę. Chyba że soda kwaśna jest potrzebna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po przesianiu mąki partiami zaczynamy wyrabiać ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw trzepaczką lub łyżką, a potem rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pod koniec ugniatania dodaj olej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto jest dobrze zagniecione, przykryjemy je i odstawimy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jajka na twardo obrać i pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj zielenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj jajka, szczypiorek i koperek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj majonez, sól i pieprz do nadzienia. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną, ale trzeba coś wziąć, aby nadzienie stało się lepkie, a ciasta wygodniej było rzeźbić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nadzienie jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto też.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugniataj trochę ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ściskamy kawałki ciasta, zwijamy w kulkę, a następnie robimy ciasto i kładziemy na nim nadzienie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Formujemy ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na patelni rozgrzej olej i rozłóż placki do smażenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kiedy stały się złote z jednej strony-odwróć je na drugą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smażyć do miękkości. Podczas smażenia po drugiej stronie możesz przykryć patelnię pokrywką.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj ze śmietaną lub jogurtem. Pyszne na gorąco, ale także na zimno do pracy lub w drodze - też świetnie.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy