skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj cukier, sól i drożdże do kwaśnego mleka. Jeśli mleko, jak na twój gust, jest bardzo kwaśne, dodaj sodę. Chyba że soda kwaśna jest potrzebna.
Krok 2:
Po przesianiu mąki partiami zaczynamy wyrabiać ciasto.
Krok 3:
Najpierw trzepaczką lub łyżką, a potem rękami.
Krok 4:
Pod koniec ugniatania dodaj olej.
Krok 5:
Gdy ciasto jest dobrze zagniecione, przykryjemy je i odstawimy.
Krok 6:
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jajka na twardo obrać i pokroić w kostkę.
Krok 7:
Posiekaj zielenie.
Krok 8:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 9:
Wymieszaj jajka, szczypiorek i koperek.
Krok 10:
Dodaj majonez, sól i pieprz do nadzienia. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną, ale trzeba coś wziąć, aby nadzienie stało się lepkie, a ciasta wygodniej było rzeźbić.
Krok 11:
Nadzienie jest gotowe.
Krok 12:
Ciasto też.
Krok 13:
Ugniataj trochę ciasto.
Krok 14:
Ściskamy kawałki ciasta, zwijamy w kulkę, a następnie robimy ciasto i kładziemy na nim nadzienie.
Krok 15:
Formujemy ciasta.
Krok 16:
Na patelni rozgrzej olej i rozłóż placki do smażenia.
Krok 17:
Kiedy stały się złote z jednej strony-odwróć je na drugą.
Krok 18:
Smażyć do miękkości. Podczas smażenia po drugiej stronie możesz przykryć patelnię pokrywką.
Krok 19:
Podawaj ze śmietaną lub jogurtem. Pyszne na gorąco, ale także na zimno do pracy lub w drodze - też świetnie.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g