kurczak curry z ryżem

Japońska Kolacja w domu-spróbuj! Kurczak curry z ryżem to klasyczne japońskie danie, którego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku i czasu. Do przepisu należy wybrać udka z kurczaka, mięso na nich jest bardziej soczyste w porównaniu do piersi i filetów. Jeśli nie ma już gotowego bulionu, nie trzeba gotować udka, wystarczy usmażyć razem z warzywami.
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 59 % 17 g
142 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

udka z kurczaka oczyszczamy ze skóry i tłuszczu, myjemy pod bieżącą wodą, oddzielamy mięso od kości, kroimy w drobną kostkę. Mięso i kości wkładamy do rondla, napełniamy wodą, wysyłamy do ognia, gotujemy przez 10 minut od momentu wrzenia.

obieramy warzywa: marchewkę, cebulę i ziemniaki, a następnie kroimy cebulę w półpierścienie, marchewki w plasterki, ziemniaki w małe kostki. Obierz korzeń imbiru i czosnek, posiekaj nożem. Smażyć przygotowane warzywa na oleju roślinnym, aż będą całkowicie ugotowane.

do miski wlej przyprawę Curry, mielony imbir, sól i mielony czarny pieprz, dodaj keczup, wlej trochę bulionu z kurczaka, wymieszaj.

dodaj kawałki kurczaka do smażonych warzyw, wlej mieszankę przypraw i bulion, zagotuj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

w międzyczasie ugotuj ryż, zalej go zimną wodą w stosunku 1: 2 (dwie szklanki wody na szklankę ryżu), Wyślij do ognia, zagotuj, a następnie gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut.

podawaj curry na gorąco z ryżem i warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy