skład / składniki
metoda gotowania
udka z kurczaka oczyszczamy ze skóry i tłuszczu, myjemy pod bieżącą wodą, oddzielamy mięso od kości, kroimy w drobną kostkę. Mięso i kości wkładamy do rondla, napełniamy wodą, wysyłamy do ognia, gotujemy przez 10 minut od momentu wrzenia.
obieramy warzywa: marchewkę, cebulę i ziemniaki, a następnie kroimy cebulę w półpierścienie, marchewki w plasterki, ziemniaki w małe kostki. Obierz korzeń imbiru i czosnek, posiekaj nożem. Smażyć przygotowane warzywa na oleju roślinnym, aż będą całkowicie ugotowane.
do miski wlej przyprawę Curry, mielony imbir, sól i mielony czarny pieprz, dodaj keczup, wlej trochę bulionu z kurczaka, wymieszaj.
dodaj kawałki kurczaka do smażonych warzyw, wlej mieszankę przypraw i bulion, zagotuj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
w międzyczasie ugotuj ryż, zalej go zimną wodą w stosunku 1: 2 (dwie szklanki wody na szklankę ryżu), Wyślij do ognia, zagotuj, a następnie gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut.
podawaj curry na gorąco z ryżem i warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g