skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw wyślemy cebulę do miski multicookera, więc najpierw ją ugotujemy. Po oczyszczeniu z łuski spłucz, osusz ręcznikiem i posiekaj w postaci kostek.
Krok 2:
Przygotuj grzyby. Aby to zrobić, dobrze je wypłucz, jeśli jest na nich brud, odetnij w razie potrzeby i pozostaw w durszlaku – pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Włącz Multicooker w trybie "Pieczenie", ustawiając go na 20 minut.wlej do niego olej. Wyślemy do niego kostki cebuli. Smaż przez dziesięć minut, nie zapominając o odwróceniu.
Krok 4:
Podczas smażenia cebuli należy przygotować nadzienie do duszenia. Dodaj wodę do śmietany w proporcji, która najbardziej Ci się podoba. Możesz więc wziąć więcej kwaśnej śmietany i mniej wody.
Krok 5:
Sól mieszaninę i pieprz do smaku.
Krok 6:
Szkło wodne z grzybami, pokrój je. Nie ma potrzeby mielenia, dzielimy na 4 lub więcej części (w zależności od wielkości).
Krok 7:
Jeśli cebula jest bardzo lekko posiekana, włóż do multicookera i części pieczarek. Smażyć, mieszając regularnie, aż zabrzmi sygnał multicookera.
Krok 8:
A teraz polej grzyby i cebulę naszym nadzieniem (lub mlekiem, śmietaną). Włącz inny tryb - "duszenie" i gotuj przez pół godziny, przykrywając Multicooker pokrywką. Grzyby są bardzo smaczne, soczyste, delikatne i pachnące. Nawiasem mówiąc, nie zapomnij wymieszać ich z zielenią iskrzoną w pył.
i więcej porad
pożądane jest, aby grzyby miały ten sam rozmiar – ugotują się równomiernie, a danie będzie wyglądać przyjemniej.
grzyby można myć, posypując je wcześniej mąką.
grzyby mogą być innej odmiany.
Ilość składników można zmienić. Na przykład cebulę można umieścić Nie 100 g, ale 150.
możesz wziąć nie śmietanę, ale mleko, śmietanę.
jeśli jest to chuda opcja, grzyby są duszone nie na bazie mleka, ale na wodzie, możliwe jest dodanie pomidora.
jeśli chcesz więcej sosu, wlej więcej płynów. Jeśli wręcz przeciwnie, chcesz grubszego sosu, wlej go mniej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g