duszone grzyby w powolnej kuchence

zdrowe pyszne jedzenie na każdą okazję do każdego dania. Grzyby w tak luksusowym sosie można podawać z dowolnym dodatkiem, a nawet z warzywami. Idealnie-z ziemniakami, owsianką i makaronem. Pyszne grzyby duszone w takim nadzieniu mogą stać się niezależnym daniem głównym na śniadanie, lunch lub kolację. To drugie danie zachwyci cię nie tylko w dni powszednie – będą odpowiednie do świątecznego menu. Jeśli gotujesz na wodzie, tj. bez nabiału i bez oleju, danie jest idealne na post i wegetariański stół.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 20 % 3 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw wyślemy cebulę do miski multicookera, więc najpierw ją ugotujemy. Po oczyszczeniu z łuski spłucz, osusz ręcznikiem i posiekaj w postaci kostek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj grzyby. Aby to zrobić, dobrze je wypłucz, jeśli jest na nich brud, odetnij w razie potrzeby i pozostaw w durszlaku – pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz Multicooker w trybie "Pieczenie", ustawiając go na 20 minut.wlej do niego olej. Wyślemy do niego kostki cebuli. Smaż przez dziesięć minut, nie zapominając o odwróceniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia cebuli należy przygotować nadzienie do duszenia. Dodaj wodę do śmietany w proporcji, która najbardziej Ci się podoba. Możesz więc wziąć więcej kwaśnej śmietany i mniej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól mieszaninę i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szkło wodne z grzybami, pokrój je. Nie ma potrzeby mielenia, dzielimy na 4 lub więcej części (w zależności od wielkości).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli cebula jest bardzo lekko posiekana, włóż do multicookera i części pieczarek. Smażyć, mieszając regularnie, aż zabrzmi sygnał multicookera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A teraz polej grzyby i cebulę naszym nadzieniem (lub mlekiem, śmietaną). Włącz inny tryb - "duszenie" i gotuj przez pół godziny, przykrywając Multicooker pokrywką. Grzyby są bardzo smaczne, soczyste, delikatne i pachnące. Nawiasem mówiąc, nie zapomnij wymieszać ich z zielenią iskrzoną w pył.

i więcej porad

pożądane jest, aby grzyby miały ten sam rozmiar – ugotują się równomiernie, a danie będzie wyglądać przyjemniej.

grzyby można myć, posypując je wcześniej mąką.
grzyby mogą być innej odmiany.

Ilość składników można zmienić. Na przykład cebulę można umieścić Nie 100 g, ale 150.

możesz wziąć nie śmietanę, ale mleko, śmietanę.

jeśli jest to chuda opcja, grzyby są duszone nie na bazie mleka, ale na wodzie, możliwe jest dodanie pomidora.

jeśli chcesz więcej sosu, wlej więcej płynów. Jeśli wręcz przeciwnie, chcesz grubszego sosu, wlej go mniej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy