nadziewany sandacz w piekarniku w całości

Chcesz zaskoczyć, przygotuj pysznego nadziewanego sandacza! Sandacz ma delikatne mięso, jest prawie całkowicie wchłaniany przez nasz organizm i doskonale nadaje się do żywienia dietetycznego. A jeśli udekorujesz go i podasz na talerzu z cytryną, ziołami i warzywami, stanie się prawdziwą ozdobą stołu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 4-10 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 25 % 7 g
156 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotowujemy niezbędne składniki do przygotowania całego nadziewanego sandacza w piekarniku. Natychmiast wyjmujemy olej z lodówki, aby podczas przygotowywania ryby stał się miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim zajmiemy się przygotowaniem sandacza do nadziewania. W idealnej wersji jest to świeżo złowiona ryba, jest najsmaczniejsza i najbardziej pożywna. Jeśli sandacz jest lodowaty, musisz włożyć go do lodówki i trzymać tam, aż całkowicie się rozmrozi. Sandacz jest kolczastą rybą, więc przede wszystkim pozbywamy się płetw nożyczkami. Następnie obieramy łuski, usuwamy oczy i skrzela. Dokładnie opłucz rybę i osusz ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Istnieją dwa sposoby usunięcia kości z sandacza przed nadzieniem - od strony pleców i od strony brzucha. Zrobimy pierwszą opcję, ponieważ moim zdaniem jest to najprostsza i najwygodniejsza. Bardzo ostrym nożem przecinamy grzbiet wzdłuż grzbietu po obu stronach od głowy do ogona. Teraz ostrożnie przecinamy kości żebrowe do dołu, nie przecinając brzucha.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łamiemy kość żebrową przy głowie i ogonie. Ostrożnie usuń kości i wnętrzności (pozostają nutrie żeber). Myjemy sandacza i suszymy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie, nie uszkadzając skóry, odetnij mięso, pozostawiając 0,5 centymetra mięsa na skórze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bułkę łamiemy na kawałki i napełniamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut i wyciskamy. Lepiej jest wziąć bułkę miękką i bez dodatków aromatycznych, aby nie zabić rybnego smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż bułkę i pokrojony filet do miski blendera. Przebijamy do jednorodnej masy. Można to również zrobić za pomocą maszynki do mięsa z małą dyszą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę, spłucz i drobno posiekaj. Wlej 2 łyżki oleju roślinnego na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż cebulę i smaż przez 5-7 minut, aż będzie miękka i schłodzona.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cebulę do masy rybnej, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj miękkie masło do mięsa mielonego i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozbij jajko i dodaj do mielonej ryby, mieszaj, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż tusze sandacza na stole i równomiernie rozprowadź zmieloną rybę mokrymi rękami. Nie napełniaj tuszy zbyt mocno, w przeciwnym razie skóra pęknie w piekarniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą igły i nici cukierniczej (możesz to zrobić prosty) zszyj górę, niezbyt mocno.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż folię i posmaruj pozostałym olejem roślinnym. Kładziemy sandacza i owijamy. Robimy to bardzo ostrożnie,aby nie rozerwać folii.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Połóż sandacza w folii na blasze do pieczenia, wlej trochę wody i piecz rybę w gorącym piekarniku przez 30-40 minut. Wyjmij sandacza z piekarnika i usuń folię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jeśli jest gorący, po prostu pokrój na porcje i podawaj z dowolnym dodatkiem. Ale zrobimy przekąskę na świątecznym stole, więc pozwolimy rybom całkowicie ostygnąć. Przenieś na półmisek lub tacę. Wkładamy oliwki do pustych otworów na oczy - to są oczy. Aby uzyskać połysk, smarujemy je olejem roślinnym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż majonez do karnetu lub torby cukierniczej i udekoruj powierzchnię sandacza według własnego gustu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż warzywa, cytrynę i warzywa wokół sandacza. Podawaj natychmiast na stole.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal / 100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal / 100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal / 100g

Podobne przepisy