skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Na początek przygotowujemy niezbędne składniki do przygotowania całego nadziewanego sandacza w piekarniku. Natychmiast wyjmujemy olej z lodówki, aby podczas przygotowywania ryby stał się miękki.
Krok 2:

Przede wszystkim zajmiemy się przygotowaniem sandacza do nadziewania. W idealnej wersji jest to świeżo złowiona ryba, jest najsmaczniejsza i najbardziej pożywna. Jeśli sandacz jest lodowaty, musisz włożyć go do lodówki i trzymać tam, aż całkowicie się rozmrozi. Sandacz jest kolczastą rybą, więc przede wszystkim pozbywamy się płetw nożyczkami. Następnie obieramy łuski, usuwamy oczy i skrzela. Dokładnie opłucz rybę i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3:

Istnieją dwa sposoby usunięcia kości z sandacza przed nadzieniem - od strony pleców i od strony brzucha. Zrobimy pierwszą opcję, ponieważ moim zdaniem jest to najprostsza i najwygodniejsza. Bardzo ostrym nożem przecinamy grzbiet wzdłuż grzbietu po obu stronach od głowy do ogona. Teraz ostrożnie przecinamy kości żebrowe do dołu, nie przecinając brzucha.
Krok 4:

Łamiemy kość żebrową przy głowie i ogonie. Ostrożnie usuń kości i wnętrzności (pozostają nutrie żeber). Myjemy sandacza i suszymy.
Krok 5:

Ostrożnie, nie uszkadzając skóry, odetnij mięso, pozostawiając 0,5 centymetra mięsa na skórze.
Krok 6:

Bułkę łamiemy na kawałki i napełniamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut i wyciskamy. Lepiej jest wziąć bułkę miękką i bez dodatków aromatycznych, aby nie zabić rybnego smaku.
Krok 7:

Włóż bułkę i pokrojony filet do miski blendera. Przebijamy do jednorodnej masy. Można to również zrobić za pomocą maszynki do mięsa z małą dyszą.
Krok 8:

Obierz cebulę, spłucz i drobno posiekaj. Wlej 2 łyżki oleju roślinnego na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż cebulę i smaż przez 5-7 minut, aż będzie miękka i schłodzona.
Krok 9:

Dodaj cebulę do masy rybnej, wymieszaj.
Krok 10:

Dodaj miękkie masło do mięsa mielonego i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 11:

Rozbij jajko i dodaj do mielonej ryby, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 12:

Połóż tusze sandacza na stole i równomiernie rozprowadź zmieloną rybę mokrymi rękami. Nie napełniaj tuszy zbyt mocno, w przeciwnym razie skóra pęknie w piekarniku.
Krok 13:

Za pomocą igły i nici cukierniczej (możesz to zrobić prosty) zszyj górę, niezbyt mocno.
Krok 14:

Rozłóż folię i posmaruj pozostałym olejem roślinnym. Kładziemy sandacza i owijamy. Robimy to bardzo ostrożnie,aby nie rozerwać folii.
Krok 15:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Połóż sandacza w folii na blasze do pieczenia, wlej trochę wody i piecz rybę w gorącym piekarniku przez 30-40 minut. Wyjmij sandacza z piekarnika i usuń folię.
Krok 16:

Jeśli jest gorący, po prostu pokrój na porcje i podawaj z dowolnym dodatkiem. Ale zrobimy przekąskę na świątecznym stole, więc pozwolimy rybom całkowicie ostygnąć. Przenieś na półmisek lub tacę. Wkładamy oliwki do pustych otworów na oczy - to są oczy. Aby uzyskać połysk, smarujemy je olejem roślinnym.
Krok 17:

Włóż majonez do karnetu lub torby cukierniczej i udekoruj powierzchnię sandacza według własnego gustu.
Krok 18:

Rozłóż warzywa, cytrynę i warzywa wokół sandacza. Podawaj natychmiast na stole.
Krok 19:

Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal / 100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal / 100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal / 100g



