tosty z awokado i jajkiem

Szybkie, niezwykłe i jasne śniadanie zaskoczy Twoją rodzinę. Rzadko robię tosty, chociaż bardzo je kocham. Mogę zjeść cały chleb na śniadanie, zwłaszcza z dżemem, skondensowanym mlekiem lub śmietaną. Dlatego staram się nie kupować chleba tostowego - zjesz go i nie zauważysz. Ale te tosty podobały mi się nawet bardziej niż słodkie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 19 % 6 g
225 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić tosty z awokado i jajkiem, potrzebujemy: chleba tostowego (dowolny, pszeniczny / żytni / pszenny / żytni, ze zbożami i bez; mam pszenicę ze zbożami); dojrzałe awokado; jajka; masło; czarny pieprz; papryka i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wysusz chleb tostowy na suchej patelni z obu stron lub w tosterze. Chleb na danie można użyć dowolnego, nawet zwykłego bochenka. Najważniejsze, że powinien być gładki i wystarczająco cienko pokrojony, nie grubszy niż 5-6 mm. a jego rozmiar powinien być odpowiedni, aby jajecznica z dużego jajka zmieściła się na nim w całości. Jeśli kawałek jest mały, jajka mogą po prostu zsunąć się z niego i zamiast pysznego śniadania lub przekąski, będziesz musiał zrobić czyszczenie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej masło, delikatnie rozbij jajka, uważając, aby białko nie rozprzestrzeniło się zbytnio na patelni (możesz do tego użyć pierścieni kuchennych o średnicy 10-12 cm), a także pozostaw żółtka w całości. Smażyć jajecznicę do miękkości. Żółtka nie powinny być mocno upieczone i zachować półpłynność. Ale białko - całkowicie wybielić i osiągnąć gotowość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Łyżką wyjmij miąższ i włóż do miski. Zetrzyj miąższ w puree. Zrobiłam to zwykłym pchaczem, ponieważ awokado nie było zbyt twarde. To prawda, że celowo zostawiłem niektóre kawałki nieco większe. Jeśli chcesz uzyskać jednolitą konsystencję, lepiej ubić awokado w blenderze. Awokado posolić, pieprzyć i wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż miąższ awokado na tostach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż na wierzchu smażone jajko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mieloną papryką na wierzchu. Posypałam też lekko czarnym pieprzem i solą. Podawaj natychmiast, gdy jajko jest gorące. Smacznego!

do tej pory, jak zdecydowałem się po raz pierwszy spróbować awokado w 2013 roku - wszyscy byli tak chwaleni, czasopisma były pełne przepisów z tym owocem. Kupić. I postanowiłem, nie próbując wcześniej, zrobić z niego rodzaj kanapek: tosty, puree z awokado (w blenderze) i czerwony kawior. Jak mi się nie podobało ani to połączenie w ogóle, ani samo awokado w szczególności. Szczerze nie rozumiałem, dlaczego śpiewać takie pochwały. To nie smakuje dobrze! I dopiero 3 lata temu postanowiłem zrobić drugą próbę odkrycia tego owocu. Zrobiłam jakąś sałatkę. I tam awokado otworzyło się dobrze. Plus mam dobry owoc. Ten, który kupiłem po raz pierwszy, był przejrzały i już zaczął się psuć i naprawdę nie smakował zbyt dobrze. Ale nie wiedziałem o tym i zdecydowałem, że wszystkie owoce są takie. Okazało się, że nie. Wystarczy wybrać odpowiednie owoce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal / 100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal / 100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy