skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić tosty z awokado i jajkiem, potrzebujemy: chleba tostowego (dowolny, pszeniczny / żytni / pszenny / żytni, ze zbożami i bez; mam pszenicę ze zbożami); dojrzałe awokado; jajka; masło; czarny pieprz; papryka i sól.
Krok 2:
Wysusz chleb tostowy na suchej patelni z obu stron lub w tosterze. Chleb na danie można użyć dowolnego, nawet zwykłego bochenka. Najważniejsze, że powinien być gładki i wystarczająco cienko pokrojony, nie grubszy niż 5-6 mm. a jego rozmiar powinien być odpowiedni, aby jajecznica z dużego jajka zmieściła się na nim w całości. Jeśli kawałek jest mały, jajka mogą po prostu zsunąć się z niego i zamiast pysznego śniadania lub przekąski, będziesz musiał zrobić czyszczenie.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej masło, delikatnie rozbij jajka, uważając, aby białko nie rozprzestrzeniło się zbytnio na patelni (możesz do tego użyć pierścieni kuchennych o średnicy 10-12 cm), a także pozostaw żółtka w całości. Smażyć jajecznicę do miękkości. Żółtka nie powinny być mocno upieczone i zachować półpłynność. Ale białko - całkowicie wybielić i osiągnąć gotowość.
Krok 4:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Łyżką wyjmij miąższ i włóż do miski. Zetrzyj miąższ w puree. Zrobiłam to zwykłym pchaczem, ponieważ awokado nie było zbyt twarde. To prawda, że celowo zostawiłem niektóre kawałki nieco większe. Jeśli chcesz uzyskać jednolitą konsystencję, lepiej ubić awokado w blenderze. Awokado posolić, pieprzyć i wymieszać.
Krok 5:
Rozłóż miąższ awokado na tostach.
Krok 6:
Ułóż na wierzchu smażone jajko.
Krok 7:
Posyp mieloną papryką na wierzchu. Posypałam też lekko czarnym pieprzem i solą. Podawaj natychmiast, gdy jajko jest gorące. Smacznego!
do tej pory, jak zdecydowałem się po raz pierwszy spróbować awokado w 2013 roku - wszyscy byli tak chwaleni, czasopisma były pełne przepisów z tym owocem. Kupić. I postanowiłem, nie próbując wcześniej, zrobić z niego rodzaj kanapek: tosty, puree z awokado (w blenderze) i czerwony kawior. Jak mi się nie podobało ani to połączenie w ogóle, ani samo awokado w szczególności. Szczerze nie rozumiałem, dlaczego śpiewać takie pochwały. To nie smakuje dobrze! I dopiero 3 lata temu postanowiłem zrobić drugą próbę odkrycia tego owocu. Zrobiłam jakąś sałatkę. I tam awokado otworzyło się dobrze. Plus mam dobry owoc. Ten, który kupiłem po raz pierwszy, był przejrzały i już zaczął się psuć i naprawdę nie smakował zbyt dobrze. Ale nie wiedziałem o tym i zdecydowałem, że wszystkie owoce są takie. Okazało się, że nie. Wystarczy wybrać odpowiednie owoce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal / 100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal / 100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g