naleśniki z łososiem i serem

naleśniki z łososiem i serem śmietankowym - harmonia smaku! Takie naleśniki z łatwością będą konkurować z daniami restauracyjnymi z jednym wyjaśnieniem, że można je gotować w domu. Prostym ruchem dłoni zwykłe naleśniki zamieniają się w kulinarne arcydzieło, które stanie się daniem koronnym na Nowy Rok, 8 marca, Walentynki, rocznicę, urodziny i inne święta, które wszyscy tak bardzo kochamy. Zachwyć siebie i swoich bliskich tymi naleśnikami nadziewanymi pyszną czerwoną rybą i najdelikatniejszym serem śmietankowym!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 26 listopada-2 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 43 % 17 g
węglowodany 30 % 12 g
201 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z łososiem i serem? Robimy ciasto naleśnikowe. Bierzemy dwie głębokie miski: w jednej mieszamy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, sól i cukier. W innej misce ubij jajka i wlej tam mleko. Mleko i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki-powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko można również lekko podgrzać. Jeśli mleko jest bardzo tłuste, należy je rozcieńczyć ciepłą wodą, w przeciwnym razie naleśniki będą się kleić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie w małych porcjach wlej płynną mieszaninę do mąki i dobrze wstrząśnij trzepaczką lub mikserem. Wlej olej roślinny, wymieszaj. Ciasto można dodatkowo przecedzić przez sitko, aby było bardziej jednorodne i wolne od grudek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej patelnię na ogniu, lekko posmaruj olejem roślinnym - tylko pierwszy raz! Chochlą wlej niewielką ilość ciasta na patelnię-uformuj naleśnik. Smażyć z jednej strony przez 30 sekund, z drugiej przez 15 sekund na średnim ogniu. Robimy to z całym testem. Potrzebujemy 8 naleśników, ale okaże się trochę więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy naleśniki będą gotowe, zajmijmy się nadzieniem. Ostrożnie odetnij skórę z kawałka łososia i pokrój filet rybny w długie paski-powinno być 8 sztuk. Umyj ogórek i pokrój w cienkie kostki (również 8 sztuk), odpowiednie na długość do półfabrykatów rybnych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź jeden naleśnik, posmaruj go pół serkiem śmietankowym, rozłóż ogórek i rybę. Ser można posmarować widelcem zanurzonym w wodzie łyżką lub po prostu rękami. Najważniejsze jest, aby wcześniej wyjąć go z lodówki, aby trochę się stopił i stał się bardziej giętki. Górne krawędzie nie mogą być rozmazane - nadal pozostaną puste i odetniemy je.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwijamy naleśnik rolką, starając się, aby był gęstszy. W gotowych naleśnikach wycinamy puste krawędzie i kroimy bułki na dwie lub nawet trzy równe części. Więc podajemy do stołu!

naleśniki z łososiem i twarogiem to świąteczna przekąska.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

Wszystkie cechy różnych rodzajów serów śmietankowych i jak prawidłowo zastąpić taki ser w przepisie, aby nie zepsuć potrawy, przeczytaj w tym artykule.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g

Podobne przepisy