skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z łososiem i serem? Robimy ciasto naleśnikowe. Bierzemy dwie głębokie miski: w jednej mieszamy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, sól i cukier. W innej misce ubij jajka i wlej tam mleko. Mleko i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki-powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko można również lekko podgrzać. Jeśli mleko jest bardzo tłuste, należy je rozcieńczyć ciepłą wodą, w przeciwnym razie naleśniki będą się kleić.
Krok 2:
Następnie w małych porcjach wlej płynną mieszaninę do mąki i dobrze wstrząśnij trzepaczką lub mikserem. Wlej olej roślinny, wymieszaj. Ciasto można dodatkowo przecedzić przez sitko, aby było bardziej jednorodne i wolne od grudek.
Krok 3:
Podgrzej patelnię na ogniu, lekko posmaruj olejem roślinnym - tylko pierwszy raz! Chochlą wlej niewielką ilość ciasta na patelnię-uformuj naleśnik. Smażyć z jednej strony przez 30 sekund, z drugiej przez 15 sekund na średnim ogniu. Robimy to z całym testem. Potrzebujemy 8 naleśników, ale okaże się trochę więcej.
Krok 4:
Gdy naleśniki będą gotowe, zajmijmy się nadzieniem. Ostrożnie odetnij skórę z kawałka łososia i pokrój filet rybny w długie paski-powinno być 8 sztuk. Umyj ogórek i pokrój w cienkie kostki (również 8 sztuk), odpowiednie na długość do półfabrykatów rybnych.
Krok 5:
Weź jeden naleśnik, posmaruj go pół serkiem śmietankowym, rozłóż ogórek i rybę. Ser można posmarować widelcem zanurzonym w wodzie łyżką lub po prostu rękami. Najważniejsze jest, aby wcześniej wyjąć go z lodówki, aby trochę się stopił i stał się bardziej giętki. Górne krawędzie nie mogą być rozmazane - nadal pozostaną puste i odetniemy je.
Krok 6:
Zwijamy naleśnik rolką, starając się, aby był gęstszy. W gotowych naleśnikach wycinamy puste krawędzie i kroimy bułki na dwie lub nawet trzy równe części. Więc podajemy do stołu!
naleśniki z łososiem i twarogiem to świąteczna przekąska.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
Wszystkie cechy różnych rodzajów serów śmietankowych i jak prawidłowo zastąpić taki ser w przepisie, aby nie zepsuć potrawy, przeczytaj w tym artykule.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g