skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szaszłyki w soku pomidorowym z wieprzowiny? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie na liście. Zamiast pietruszki możesz wziąć świeże oregano, bazylię lub kolendrę. Jeśli weźmiesz kilka ziół jednocześnie, sprawi to, że gotowy Kebab będzie jeszcze smaczniejszy. Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój miąższ na średnie kawałki.
Krok 2:
Wyślij wieprzowinę do dużego, łatwego do marynowania pojemnika. Posypać na wierzchu suchymi przyprawami. Zwykle używam gotowej mieszanki do marynowania mięsa. Pieprz i sól do smaku.
Krok 3:
Obierz cebulę. Opłucz cebulę i zioła pod bieżącą wodą.
Krok 4:
Wyślij zioła i cebulę do miski blendera. Dla wygody pokrój natkę pietruszki i cebulę na duże fragmenty.
Krok 5:
Wlej sok pomidorowy do miski.
Krok 6:
Wszystko dokładnie przekręć, aż będzie gładkie i gęste.
Krok 7:
Wlej zawartość miski blendera do mięsa.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek znalazł się w aromatycznej marynacie pomidorowej. Przykryj pojemnik wieprzowiną folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej noc. Czasami zostawiam na dolnej półce (gdzie temperatura jest niższa) na dłużej.
Krok 9:
Gotowe marynowane mięso nawlecz na szaszłyki. Spróbuj usunąć marynatę pomidorową ze wszystkich kawałków rękami, w przeciwnym razie zacznie się palić podczas gotowania, co zepsuje wygląd gotowego dania. Częściej częściowo spłukuję pomidora ziołami w zimnej wodzie. Przez noc kawałki doskonale wchłaniają wszystkie aromaty przypraw i ziół, a kebab okazuje się bardzo smaczny.
Krok 10:
Połóż szaszłyki na grillu.
Krok 11:
Obracając od czasu do czasu, grilluj szaszłyki do miękkości. Możesz sprawdzić gotowość, wykonując nacięcie cienkim nożem na największym kawałku. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, kebab jest gotowy!
Krok 12:
Nie prześwietlaj wieprzowiny na węglach, bo może stać się sucha i twarda.
cebuli i pietruszki nie można zmielić w blenderze, ale posiekać i dobrze zmiażdżyć rękami. Następnie wyślij je do mięsa, a następnie zalej sokiem pomidorowym. W takim przypadku grillowanie kebabów będzie łatwiejsze, ponieważ duże kawałki zieleni i cebuli są łatwiejsze do usunięcia z mięsa przed smażeniem.
gotować kebaby polecam z szyi wieprzowej. To z niej uzyskuje się najdelikatniejszy, pachnący, rozpływający się w ustach Kebab!
podawaj gotowe mięso wyłącznie na gorąco ze świeżymi warzywami, ziołami, sałatkami i sosami.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g