szaszłyki w soku pomidorowym z wieprzowiny

soczysty i pachnący, najlepszy na pikniku! Szaszłyki w soku pomidorowym z wieprzowiny podbiją zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich. Ze względu na fakt, że mięso jest marynowane w soku, staje się nieopisanie delikatne, bogate, smaczne.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki w soku pomidorowym z wieprzowiny? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie na liście. Zamiast pietruszki możesz wziąć świeże oregano, bazylię lub kolendrę. Jeśli weźmiesz kilka ziół jednocześnie, sprawi to, że gotowy Kebab będzie jeszcze smaczniejszy. Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój miąższ na średnie kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij wieprzowinę do dużego, łatwego do marynowania pojemnika. Posypać na wierzchu suchymi przyprawami. Zwykle używam gotowej mieszanki do marynowania mięsa. Pieprz i sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Opłucz cebulę i zioła pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij zioła i cebulę do miski blendera. Dla wygody pokrój natkę pietruszki i cebulę na duże fragmenty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sok pomidorowy do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie przekręć, aż będzie gładkie i gęste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej zawartość miski blendera do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek znalazł się w aromatycznej marynacie pomidorowej. Przykryj pojemnik wieprzowiną folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej noc. Czasami zostawiam na dolnej półce (gdzie temperatura jest niższa) na dłużej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe marynowane mięso nawlecz na szaszłyki. Spróbuj usunąć marynatę pomidorową ze wszystkich kawałków rękami, w przeciwnym razie zacznie się palić podczas gotowania, co zepsuje wygląd gotowego dania. Częściej częściowo spłukuję pomidora ziołami w zimnej wodzie. Przez noc kawałki doskonale wchłaniają wszystkie aromaty przypraw i ziół, a kebab okazuje się bardzo smaczny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż szaszłyki na grillu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obracając od czasu do czasu, grilluj szaszłyki do miękkości. Możesz sprawdzić gotowość, wykonując nacięcie cienkim nożem na największym kawałku. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, kebab jest gotowy!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nie prześwietlaj wieprzowiny na węglach, bo może stać się sucha i twarda.

cebuli i pietruszki nie można zmielić w blenderze, ale posiekać i dobrze zmiażdżyć rękami. Następnie wyślij je do mięsa, a następnie zalej sokiem pomidorowym. W takim przypadku grillowanie kebabów będzie łatwiejsze, ponieważ duże kawałki zieleni i cebuli są łatwiejsze do usunięcia z mięsa przed smażeniem. 

gotować kebaby polecam z szyi wieprzowej. To z niej uzyskuje się najdelikatniejszy, pachnący, rozpływający się w ustach Kebab! 

podawaj gotowe mięso wyłącznie na gorąco ze świeżymi warzywami, ziołami, sałatkami i sosami.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy