ciasto naleśnikowe ze skondensowanym mlekiem

niesamowicie smaczne, z prostych potraw, jasne i soczyste! Ciasto naleśnikowe ze skondensowanym mlekiem jest bardzo słodkie, dlatego lepiej podawać je z herbatą lub kawą bez cukru. Ale jakie to pyszne, nawet nie mogę w to uwierzyć! To świetna prosta opcja pieczenia dla początkujących cukierników!
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 63 % 25 g
181 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto naleśnikowe ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj wskazane produkty. Dobre ciasto naleśnikowe wymaga co najmniej 25 naleśników, więc odmierz składniki na dwie porcje naraz. Ale jeśli gotujesz tylko na próbę, ogranicz się do jednej porcji. Wyjmij jajka z lodówki i pozwól im leżeć w temperaturze pokojowej przez około godzinę. Umyj je i osusz chusteczkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Surowe jaja kurze rozbić do odpowiedniej wielkości miski. Dodaj do nich sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko o dowolnej zawartości tłuszczu do jajek, podgrzane do temperatury pokojowej. Ubijaj mieszankę mleczno-jajeczną przez około 2-4 minuty, aż będzie całkowicie gładka. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera, jeśli chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Pamiętaj, że może Ci to zająć więcej lub mniej niż ja-skup się na gęstości ciasta. Ubij go jeszcze raz, uważając, aby nie tworzyć grudek. Następnie odstaw miskę ciasta na 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dlaczego test miałby odpoczywać? Jeśli od razu zaczniesz piec naleśniki, będą się rozrywać! Po odpoczynku wlej olej roślinny do ciasta, pozostawiając trochę do smarowania patelni, dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię i raz posmaruj ją olejem, ale pamiętaj, aby była gorąca! Wlej porcję ciasta naleśnikowego na patelnię, obróć okrąg na patelni, tworząc okrągły naleśnik. Smaż przez około 1 minutę na średnim ogniu, aż wyschną krawędzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż przez około minutę. Następnie przenieś naleśnik na talerz. Usmaż wszystkie naleśniki w ten sam sposób. Powinno być co najmniej 25 cienkich naleśników - jeśli robisz z dwóch porcji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj każdy gotowy naleśnik gotowanym skondensowanym mlekiem na całej średnicy, układając naleśniki jeden na drugim. W ten sposób uformuj całe ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto ostatnim naleśnikiem, ale nie posmaruj go. Włóż ciasto naleśnikowe do lodówki na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto z lodówki tuż przed podaniem. Udekoruj go według własnych upodobań: świeżymi jagodami, owocami, kremem, świeżymi listkami mięty. Smacznego!

ciasto naleśnikowe ze skondensowanym mlekiem, którego przepis jest bardzo prosty, można stworzyć w zaledwie 1,5 godziny. Najważniejsze jest, aby naleśniki ostygły przed ich pokryciem, aby gotowane mleko skondensowane nie rozlało się na nich. Nawiasem mówiąc, deser okazuje się bardzo smaczny i soczysty, delikatny i namoczony w przeciwieństwie do zwykłego ciasta miodowego. Można go również tworzyć z naleśników kukurydzianych, pszenicy,owsa itp. - Wystarczy włączyć kulinarną wyobraźnię.

możesz posmarować naleśniki zwykłym skondensowanym mlekiem, nie gotowanym. Ale aby to zrobić, będziesz musiał ubić go masłem, w przeciwnym razie rozprzestrzeni się.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy