wątróbka drobiowa z cukinią w piekarniku

szybko, prosto, ze zwykłych produktów, niedrogo! Wątróbka drobiowa z cukinią w piekarniku według tego przepisu okazuje się bardzo soczysta, pachnąca i smaczna. Szczególną nutę nadaje marynata z miodem i octem balsamicznym. Młoda cukinia sprawia, że danie jest zdrowsze i bardziej satysfakcjonujące.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 39 % 9 g
122 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wątróbkę drobiową z cukinią w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jeśli to możliwe, weź schłodzoną wątróbkę drobiową, okaże się bardziej soczysta. Jeśli wątroba jest zamrożona, najpierw ją rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę, osusz, Usuń filmy. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki. Do wątróbki dodaj ocet balsamiczny, miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę, dodaj go do wątroby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj wątrobę ze składnikami i pozostaw do marynowania na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj cukinię, osusz i pokrój w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź Ognioodporne naczynie do pieczenia, nie musisz niczego smarować — wystarczy olej zawarty w marynacie. Połóż połowę krążków cukinii na dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż wątrobę równomiernie na wierzchu wraz z marynatą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj wątrobę pozostałą cukinią. Możesz nie układać wszystkich składników warstwami, ale po prostu je wymieszać i ułożyć w ten sposób. Kilka razy wymieszałem produkty podczas gotowania, aby cukinia była równomiernie upieczona i nie przypaliła się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz naczynie przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Dokładny czas będzie zależeć od cech piekarnika i wielkości kształtu. Ale nie trzeba go długo piec-wątroba staje się sztywna po długiej obróbce cieplnej. Wyjmij gotową wątrobę z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj na stole, z dodatkami lub bez. Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy