skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wątróbkę drobiową z cukinią w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jeśli to możliwe, weź schłodzoną wątróbkę drobiową, okaże się bardziej soczysta. Jeśli wątroba jest zamrożona, najpierw ją rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki.
Krok 2:
Umyj wątrobę, osusz, Usuń filmy. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki. Do wątróbki dodaj ocet balsamiczny, miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę, dodaj go do wątroby.
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj wątrobę ze składnikami i pozostaw do marynowania na 20 minut.
Krok 5:
Umyj cukinię, osusz i pokrój w plasterki.
Krok 6:
Weź Ognioodporne naczynie do pieczenia, nie musisz niczego smarować — wystarczy olej zawarty w marynacie. Połóż połowę krążków cukinii na dnie.
Krok 7:
Rozłóż wątrobę równomiernie na wierzchu wraz z marynatą.
Krok 8:
Przykryj wątrobę pozostałą cukinią. Możesz nie układać wszystkich składników warstwami, ale po prostu je wymieszać i ułożyć w ten sposób. Kilka razy wymieszałem produkty podczas gotowania, aby cukinia była równomiernie upieczona i nie przypaliła się.
Krok 9:
Piecz naczynie przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Dokładny czas będzie zależeć od cech piekarnika i wielkości kształtu. Ale nie trzeba go długo piec-wątroba staje się sztywna po długiej obróbce cieplnej. Wyjmij gotową wątrobę z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj na stole, z dodatkami lub bez. Smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g