pilaw owocowy

Jasna rozgrzewająca obfita i bardzo aromatyczna wersja pilawu bezmięsnego! Ta wersja pilawu jest przygotowywana bardzo szybko - potrzebujesz tylko 15-20 minut aktywnego udziału, reszta to czas gotowania. Ale jakie to pyszne! A jeśli zastąpisz masło olejem roślinnym, otrzymasz również satysfakcjonujące zdrowe danie na czczo! Przystąpić...
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 77 % 27 g
164 kcal
IG: 58 / 15 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw owocowy?Niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj rodzynki i suszone owoce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suszone morele, suszone śliwki i suszone jabłka pokrój losowo

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchew tradycyjnie na pilaw-słomki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż masło i posiekaną marchewkę do kotła, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 3-5 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj rodzynki, gotuj na wolnym ogniu z marchewką przez kolejne 3 minuty

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj resztę suszonych owoców i przypraw, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 10 minut. Przyprawy możesz wziąć swoje ulubione, bardzo lubię cynamon w połączeniu z jabłkami, tradycyjnie wziąłem berberys i szafran na pilaw. Nadal możesz umieścić 2-3 gwiazdki anyżu-już o tym pamiętałem, kiedy było za późno) ogólnie eksperymentuj!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 10 minutach dodaj umyty ryż i delikatnie, aby nie zmyć warstwy ryżu, dodaj sok jabłkowy. Gotowałem z sokiem jako eksperyment-okazało się bardzo smaczne! Natknąłem się na przepisy z winogronami, brzoskwiniami i sokiem pomarańczowym! Myślę, że następnym razem spróbuję wziąć inny. Możesz także wziąć sok i zwykłą wodę zamiast soku, będzie też bardzo smaczny!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj z wrzenia na małym ogniu przez 20-40 minut w zależności od ryżu. Po 20 minutach musisz sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość płynu - jeśli płyn został już wchłonięty, a ryż nie jest jeszcze gotowy, musisz ostrożnie dodać kolejne 0,5 szklanki wody. Nie wiem dlaczego-ale ilekroć ilość płynu jest inna, wszystko zależy prawdopodobnie od rodzaju ryżu. Standardowy stosunek ryżu do płynu 1: 2

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 30 minutach mój pilaw jest gotowy! Wyłącz i pozostaw na kolejne 10 minut

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie otwórz kocioł, wymieszaj i połóż na talerzu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzch posypałem pilaw owocowy orzeszkami pinii i polałem miodem - w ten sposób pilaw będzie jeszcze bardziej pożywny, ale jest opcjonalny. Smacznego! To jest pyszne!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i tajemnicach jego gotowania

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Suszone jabłka - 231   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy