skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw owocowy?Niezbędne składniki
Krok 2:
Dobrze umyj rodzynki i suszone owoce
Krok 3:
Suszone morele, suszone śliwki i suszone jabłka pokrój losowo
Krok 4:
Marchew tradycyjnie na pilaw-słomki
Krok 5:
Włóż masło i posiekaną marchewkę do kotła, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 3-5 minut
Krok 6:
Następnie dodaj rodzynki, gotuj na wolnym ogniu z marchewką przez kolejne 3 minuty
Krok 7:
Dodaj resztę suszonych owoców i przypraw, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 10 minut. Przyprawy możesz wziąć swoje ulubione, bardzo lubię cynamon w połączeniu z jabłkami, tradycyjnie wziąłem berberys i szafran na pilaw. Nadal możesz umieścić 2-3 gwiazdki anyżu-już o tym pamiętałem, kiedy było za późno) ogólnie eksperymentuj!
Krok 8:
Po 10 minutach dodaj umyty ryż i delikatnie, aby nie zmyć warstwy ryżu, dodaj sok jabłkowy. Gotowałem z sokiem jako eksperyment-okazało się bardzo smaczne! Natknąłem się na przepisy z winogronami, brzoskwiniami i sokiem pomarańczowym! Myślę, że następnym razem spróbuję wziąć inny. Możesz także wziąć sok i zwykłą wodę zamiast soku, będzie też bardzo smaczny!
Krok 9:
Gotuj z wrzenia na małym ogniu przez 20-40 minut w zależności od ryżu. Po 20 minutach musisz sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość płynu - jeśli płyn został już wchłonięty, a ryż nie jest jeszcze gotowy, musisz ostrożnie dodać kolejne 0,5 szklanki wody. Nie wiem dlaczego-ale ilekroć ilość płynu jest inna, wszystko zależy prawdopodobnie od rodzaju ryżu. Standardowy stosunek ryżu do płynu 1: 2
Krok 10:
Po 30 minutach mój pilaw jest gotowy! Wyłącz i pozostaw na kolejne 10 minut
Krok 11:
Następnie otwórz kocioł, wymieszaj i połóż na talerzu
Krok 12:
Na wierzch posypałem pilaw owocowy orzeszkami pinii i polałem miodem - w ten sposób pilaw będzie jeszcze bardziej pożywny, ale jest opcjonalny. Smacznego! To jest pyszne!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i tajemnicach jego gotowania
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Suszone jabłka - 231 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g