skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić posiekane kotlety z kurczaka z majonezem i mąką na patelni? Będziemy potrzebować fileta z kurczaka, majonezu, mąki, twardego sera, jajka kurzego i przypraw. Do przypraw użyłem tylko pieprzu i soli, ale możesz poeksperymentować, dodając swoje ulubione przyprawy.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, odciąć folie i nadmiar tłuszczu i bardzo drobno posiekać, tak jakbyś siekał mięso na chinkali lub kebab lulia.
Krok 3:
Włóż posiekany filet z kurczaka do małej głębokiej miski, ubij jajko kurze, dodaj majonez, pieprz, sól i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Następnie wlej mąkę do miski i ugniataj mielone mięso mielone, aż będzie gładkie. W tym momencie można dostosować ilość mąki i majonezu. Ta ilość składników jest podana przy użyciu jaja kurzego kategorii C1. Warto również wziąć pod uwagę, że wziąłem łyżki mąki bez zjeżdżalni. Kruchość i miękkość tych kotletów zależy od proporcji tych składników. Dodaj starty ser o przyjemnym smaku do mielonego mięsa (nie możesz go dodać).
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię i ustaw patelnię do podgrzania na kuchence. Gdy patelnia jest gorąca, zainstaluj pierścień cukierniczy nasmarowany olejem roślinnym w środku i włóż do niego powstałą masę z kurczaka, lekko spłaszcz i ostrożnie zdejmij pierścień. Kotlety można po prostu uformować za pomocą łyżki stołowej, ale dzieje się tak, jeśli nie dążysz do idealnego kształtu.
Krok 6:
Gdy paszteciki są smażone z jednej strony, odwróć je i smaż z drugiej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Obecność sera w farszu daje kotletom dodatkową chrupiącą skórkę.
aby kotlety stały się bardziej dietetyczne w kawałkach, filet z kurczaka można zastąpić mięsem z indyka, a majonez kwaśną śmietaną. Zamiast mąki można również użyć skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Tak przygotowane kotlety są delikatne i soczyste. Jeśli chcesz, aby kotlety były jeszcze bardziej soczyste, możesz użyć mięsa z ud, nóg i innych bardziej tłustych i soczystych miejsc, ale wtedy będziesz musiał trochę majstrować, aby oddzielić mięso od kości.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g