kotlety z kurczaka z majonezem i mąką posiekane

Prosty przepis na delikatne kotlety z kawałków fileta z kurczaka! Z tej ilości składników uzyskuje się 8 kotletów z kurczaka z majonezem i mąką. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 20 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 8 % 3 g
215 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić posiekane kotlety z kurczaka z majonezem i mąką na patelni? Będziemy potrzebować fileta z kurczaka, majonezu, mąki, twardego sera, jajka kurzego i przypraw. Do przypraw użyłem tylko pieprzu i soli, ale możesz poeksperymentować, dodając swoje ulubione przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, odciąć folie i nadmiar tłuszczu i bardzo drobno posiekać, tak jakbyś siekał mięso na chinkali lub kebab lulia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż posiekany filet z kurczaka do małej głębokiej miski, ubij jajko kurze, dodaj majonez, pieprz, sól i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej mąkę do miski i ugniataj mielone mięso mielone, aż będzie gładkie. W tym momencie można dostosować ilość mąki i majonezu. Ta ilość składników jest podana przy użyciu jaja kurzego kategorii C1. Warto również wziąć pod uwagę, że wziąłem łyżki mąki bez zjeżdżalni. Kruchość i miękkość tych kotletów zależy od proporcji tych składników. Dodaj starty ser o przyjemnym smaku do mielonego mięsa (nie możesz go dodać).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię i ustaw patelnię do podgrzania na kuchence. Gdy patelnia jest gorąca, zainstaluj pierścień cukierniczy nasmarowany olejem roślinnym w środku i włóż do niego powstałą masę z kurczaka, lekko spłaszcz i ostrożnie zdejmij pierścień. Kotlety można po prostu uformować za pomocą łyżki stołowej, ale dzieje się tak, jeśli nie dążysz do idealnego kształtu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy paszteciki są smażone z jednej strony, odwróć je i smaż z drugiej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Obecność sera w farszu daje kotletom dodatkową chrupiącą skórkę.

aby kotlety stały się bardziej dietetyczne w kawałkach, filet z kurczaka można zastąpić mięsem z indyka, a majonez kwaśną śmietaną. Zamiast mąki można również użyć skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Tak przygotowane kotlety są delikatne i soczyste. Jeśli chcesz, aby kotlety były jeszcze bardziej soczyste, możesz użyć mięsa z ud, nóg i innych bardziej tłustych i soczystych miejsc, ale wtedy będziesz musiał trochę majstrować, aby oddzielić mięso od kości.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy