skład / składniki
metoda gotowania
dziś do gotowania na grillu bierzemy łososia-popularną rybę, która nadaje się zarówno na zwykłą kolację, jak i na rodzinne uroczystości. Najpierw świeżą rybę należy oczyścić i pokroić. Obieramy łuski, odcinamy płetwy i głowę, patroszymy rybę i myjemy pod bieżącą wodą. Wysuszyć ręcznikiem papierowym lub po prostu pozostawić na ruszcie do wyschnięcia. Oczywiście łatwiej jest kupić gotowe filety, a nawet steki - znacznie skróci to czas gotowania.
na tym etapie możesz już rozpalić grill-tuż przed końcem procesu przygotowania ryby wypali się i będzie można rozpocząć smażenie.
Usuń filety z łososia. Aby to zrobić, wykonaj głębokie nacięcie z tyłu, wzdłuż grzbietu do środkowej kości. Następnie odwróć tuszę i odetnij pozostały obszar wzdłuż żeber. Nie usuwamy skóry, zapewni to integralność gotowego kawałka podczas gotowania i restauracyjny wygląd gotowego dania. Przygotowany filet kroimy na porcje. Musisz to zrobić przed gotowaniem: jeśli pokroisz gotową rybę, rozpadnie się i nie będzie wyglądać spektakularnie.
łosoś to delikatna i smaczna ryba, nie wymaga długiego marynowania i dużej ilości przypraw. Wystarczy czarny mielony pieprz (ale najlepiej świeży mielony). Pokryj każdy kawałek olejem roślinnym(dobrze byłoby użyć oliwy z oliwek, ale możesz mieć inny bezwonny). Posyp solą, pieprzem i pocieraj trochę, aby przyprawy wniknęły. Stosowanie innych przypraw jest dopuszczalne, ale ich duża ilość może zabić smak ryby.
przenieś filet do pojemnika z pokrywką i pozostaw na 15-20 minut. W przypadku łososia i łososia ten czas jest wystarczający. Jeśli do gotowania na grillu zostanie wybrany różowy łosoś, zwiększamy czas do 1 godziny(aby usunąć jego naturalną gorycz).
Grill jest spalony, instalujemy na nim ruszt grillowy i układamy kawałki czerwonej ryby skórą do dołu. Dodatkowe smarowanie rusztu nie jest konieczne - wystarczy nasączona tłuszczem Skórka, aby zapobiec przywieraniu ryby. Jeśli to możliwe, zaleca się przykrycie ryby pokrywką - wtedy smażenie będzie bardziej równomierne.
smaż rybę przez około 8 minut, aż cała powierzchnia rozjaśni się i stanie się twarda. Odwracamy i doprowadzamy do gotowości przez kolejne 2-3 minuty. Wyjmij rybę z rusztu i podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem warzywnym i sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g