czerwona ryba na grillu

najlepszy sposób na gotowanie ryb na świeżym powietrzu! Czerwona ryba na grillu jest jedną z najczęściej przygotowywanych potraw w przyrodzie. Różnorodność gatunków pozwala wybrać od budżetowego, ale bardzo smacznego różowego łososia, po elitarnego łososia lub łososia. W każdym razie danie przygotowane w ten sposób okaże się delikatne, miękkie, niezwykle aromatyczne i smaczne.
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 17 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

dziś do gotowania na grillu bierzemy łososia-popularną rybę, która nadaje się zarówno na zwykłą kolację, jak i na rodzinne uroczystości. Najpierw świeżą rybę należy oczyścić i pokroić. Obieramy łuski, odcinamy płetwy i głowę, patroszymy rybę i myjemy pod bieżącą wodą. Wysuszyć ręcznikiem papierowym lub po prostu pozostawić na ruszcie do wyschnięcia. Oczywiście łatwiej jest kupić gotowe filety, a nawet steki - znacznie skróci to czas gotowania.

na tym etapie możesz już rozpalić grill-tuż przed końcem procesu przygotowania ryby wypali się i będzie można rozpocząć smażenie.

Usuń filety z łososia. Aby to zrobić, wykonaj głębokie nacięcie z tyłu, wzdłuż grzbietu do środkowej kości. Następnie odwróć tuszę i odetnij pozostały obszar wzdłuż żeber. Nie usuwamy skóry, zapewni to integralność gotowego kawałka podczas gotowania i restauracyjny wygląd gotowego dania. Przygotowany filet kroimy na porcje. Musisz to zrobić przed gotowaniem: jeśli pokroisz gotową rybę, rozpadnie się i nie będzie wyglądać spektakularnie.

łosoś to delikatna i smaczna ryba, nie wymaga długiego marynowania i dużej ilości przypraw. Wystarczy czarny mielony pieprz (ale najlepiej świeży mielony). Pokryj każdy kawałek olejem roślinnym(dobrze byłoby użyć oliwy z oliwek, ale możesz mieć inny bezwonny). Posyp solą, pieprzem i pocieraj trochę, aby przyprawy wniknęły. Stosowanie innych przypraw jest dopuszczalne, ale ich duża ilość może zabić smak ryby.

przenieś filet do pojemnika z pokrywką i pozostaw na 15-20 minut. W przypadku łososia i łososia ten czas jest wystarczający. Jeśli do gotowania na grillu zostanie wybrany różowy łosoś, zwiększamy czas do 1 godziny(aby usunąć jego naturalną gorycz).

Grill jest spalony, instalujemy na nim ruszt grillowy i układamy kawałki czerwonej ryby skórą do dołu. Dodatkowe smarowanie rusztu nie jest konieczne - wystarczy nasączona tłuszczem Skórka, aby zapobiec przywieraniu ryby. Jeśli to możliwe, zaleca się przykrycie ryby pokrywką - wtedy smażenie będzie bardziej równomierne.

smaż rybę przez około 8 minut, aż cała powierzchnia rozjaśni się i stanie się twarda. Odwracamy i doprowadzamy do gotowości przez kolejne 2-3 minuty. Wyjmij rybę z rusztu i podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem warzywnym i sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy