placki z kurczaka z majonezem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Filet umyć, osuszyć, ostrym nożem pokroić w bardzo małe kostki.
2. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj, rozłóż na kurczaku.
3. Rozbij jajka w tej samej misce, wymieszaj wszystkie składniki, wlej mąkę, sól i pieprz.
4. Do powstałej masy dodaj majonez i drobno posiekaną natkę pietruszki, ponownie wymieszaj.
5. Wlej olej roślinny na patelnię, wyślij go do ognia.
6. Za pomocą łyżki stołowej rozłóż naleśniki na rozgrzanej patelni i smaż przez 3-4 minuty z jednej strony, a następnie odwróć łopatką, smaż z tyłu przez taki sam czas.
podawaj na gorąco.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g