Wafel radzieckie rurki

ulubiona chrupiąca uczta od dzieciństwa! Miłośnikom gofrów dedykowana :) Mam aż dwa gofrownice - jeden elektryczny, drugi stary radziecki, do pieczenia gofrów na kuchence. Powiem szczerze, drugi bardziej mi się podoba. Przepisów na gofry zachowało mi się kilka sztuk, a w ten weekend upiekłam gofry aż po dwa przepisy:) Jednym z nich chcę się z wami podzielić. A na koniec opowiem o drugim
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 37 % 26 g
węglowodany 55 % 39 g
407 kcal
IG: 0 / 5 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystko gotuje się bardzo szybko. Dlatego natychmiast otrzymujemy wszystkie niezbędne składniki. Margarynę topi się w wygodny sposób - na kuchence, baterii, w kuchence mikrofalowej. Więc zacznijmy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski i wymieszaj. Nie musisz bić, po prostu poluzuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i cukier waniliowy do jajek. Jeśli nie ma wanilii, możesz dodać wanilinę (cóż, ekstrakt, esencję..ogólnie co jest). Albo w ogóle nie dodawać, i tak będzie pysznie:) Wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz wlej stopioną margarynę i ponownie dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Finał jest już blisko :) Włącz piec i umieść na nim naczynie do pieczenia gofrów. W międzyczasie wlej mąkę do ciasta, wymieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gasimy sodę octem, wysyłamy do ciasta i odpowiednio mieszamy. Jeśli nie chcesz niespodzianek w postaci grudek sody, mieszaj ostrożnie :)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mamy takie ciasto. Trochę cieplej niż w przypadku naleśników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko nasmaruj formę olejem roślinnym. Lekko, lekko i tylko raz. Nie potrzebujemy go dalej. Wlej 1 łyżkę na środek gofrownicy. łyżka ciasta, zamknij i smaż przez 30-40 sekund. Wszystko zależy od ogrzewania formy. Mam gofrownicę o średnicy 25 cm, nie potrzebowałem takich długich rur, więc położyłem na formie 1 łyżkę. L Jeśli chcesz uzyskać długie rurki, włóż 2 łyżki. łyżki ciasta bez zjeżdżalni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń gotowy gofr i zwiń go w rurkę. Gofry są cukrowe, kruche i bardzo smaczne. Mam 25 sztuk.

pamiętam, że obiecałem opowiedzieć o drugim przepisie. Tak więc jest prawie taki sam, ale dodaje się do niego jeszcze 1 jajko, szklankę mleka i mąkę, aby doprowadzić ciasto do pożądanej konsystencji. Gofry z tego ciasta są mniej cukrowe, ale także smaczne i chrupiące. Okazuje się, że jest ich prawie dwa razy więcej. Nawiasem mówiąc, jeśli planujesz wypełnić rurki waflowe kremem, lepiej uczynić je mniej słodkimi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal / 100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy