skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystko gotuje się bardzo szybko. Dlatego natychmiast otrzymujemy wszystkie niezbędne składniki. Margarynę topi się w wygodny sposób - na kuchence, baterii, w kuchence mikrofalowej. Więc zacznijmy
Krok 2:
Rozbij jajka do miski i wymieszaj. Nie musisz bić, po prostu poluzuj.
Krok 3:
Dodaj cukier i cukier waniliowy do jajek. Jeśli nie ma wanilii, możesz dodać wanilinę (cóż, ekstrakt, esencję..ogólnie co jest). Albo w ogóle nie dodawać, i tak będzie pysznie:) Wymieszaj wszystko.
Krok 4:
Teraz wlej stopioną margarynę i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Finał jest już blisko :) Włącz piec i umieść na nim naczynie do pieczenia gofrów. W międzyczasie wlej mąkę do ciasta, wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Gasimy sodę octem, wysyłamy do ciasta i odpowiednio mieszamy. Jeśli nie chcesz niespodzianek w postaci grudek sody, mieszaj ostrożnie :)
Krok 7:
Mamy takie ciasto. Trochę cieplej niż w przypadku naleśników.
Krok 8:
Lekko nasmaruj formę olejem roślinnym. Lekko, lekko i tylko raz. Nie potrzebujemy go dalej. Wlej 1 łyżkę na środek gofrownicy. łyżka ciasta, zamknij i smaż przez 30-40 sekund. Wszystko zależy od ogrzewania formy. Mam gofrownicę o średnicy 25 cm, nie potrzebowałem takich długich rur, więc położyłem na formie 1 łyżkę. L Jeśli chcesz uzyskać długie rurki, włóż 2 łyżki. łyżki ciasta bez zjeżdżalni.
Krok 9:
Usuń gotowy gofr i zwiń go w rurkę. Gofry są cukrowe, kruche i bardzo smaczne. Mam 25 sztuk.
pamiętam, że obiecałem opowiedzieć o drugim przepisie. Tak więc jest prawie taki sam, ale dodaje się do niego jeszcze 1 jajko, szklankę mleka i mąkę, aby doprowadzić ciasto do pożądanej konsystencji. Gofry z tego ciasta są mniej cukrowe, ale także smaczne i chrupiące. Okazuje się, że jest ich prawie dwa razy więcej. Nawiasem mówiąc, jeśli planujesz wypełnić rurki waflowe kremem, lepiej uczynić je mniej słodkimi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal / 100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g