frytki w powolnej kuchence

bardzo proste, nawet dziecko ugotuje, apetyczne i pyszne! Frytki w powolnej kuchence to przepis, który pomoże, gdy nie masz dostępu do pieca, na przykład w kraju lub w akademiku. Nawet bez frytkownicy możesz cieszyć się rumianymi smażonymi ziemniakami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 81 % 46 g
węglowodany 18 % 10 g
440 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić frytki w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Weź duże ziemniaki, 4 kawałki wystarczą na 2 porcje. Nie radzę smażyć więcej na raz, lepiej zrobić kilka wejść. Wybierz rafinowany olej słonecznikowy do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, usuwając silne zabrudzenia szczotką. Wyczyść go i wytrzyj ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój obrane bulwy w długie paski. Staraj się robić te same kawałki, aby były równomiernie smażone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż pokrojone ziemniaki na ręczniku papierowym i osusz je, aby usunąć wystającą skrobię — suche ziemniaki staną się bardziej rumiane podczas smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do miski wolnowaru. Oblicz jego ilość w zależności od wielkości miski i objętości ziemniaka — powinien swobodnie unosić się w oleju. Wybierz tryb odpowiedni do smażenia na multicookerze-może to być "smażenie", "frytki" lub, jak u mnie, "pieczenie". Spójrz na swój model. Jeśli możesz wybrać temperaturę, Ustaw 140-160 stopni. Rozgrzej olej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Zanurz w nim kawałek ziemniaka. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Delikatnie zanurz ziemniaki w oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw ziemniaki do smażenia z otwartą pokrywką. Czas smażenia będzie zależeć od mocy powolnej kuchenki. W niektórych modelach wystarczy 15-20 minut, mój smażył wszystkie 30. Należy również pamiętać, że ziemniaki nie będą tak rumiane jak z frytkownicy-tylko lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia posolić ziemniaki do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłowić ziemniaki plastikową łyżką cedzakową. Możesz położyć go na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Natychmiast podawaj gotowe ziemniaki. Smacznego!

podawaj różne sosy do frytek-pomidorowy, serowy, czosnkowy, Curry.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy