skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić frytki w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Weź duże ziemniaki, 4 kawałki wystarczą na 2 porcje. Nie radzę smażyć więcej na raz, lepiej zrobić kilka wejść. Wybierz rafinowany olej słonecznikowy do smażenia.
Krok 2:
Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, usuwając silne zabrudzenia szczotką. Wyczyść go i wytrzyj ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój obrane bulwy w długie paski. Staraj się robić te same kawałki, aby były równomiernie smażone.
Krok 3:
Połóż pokrojone ziemniaki na ręczniku papierowym i osusz je, aby usunąć wystającą skrobię — suche ziemniaki staną się bardziej rumiane podczas smażenia.
Krok 4:
Wlej olej roślinny do miski wolnowaru. Oblicz jego ilość w zależności od wielkości miski i objętości ziemniaka — powinien swobodnie unosić się w oleju. Wybierz tryb odpowiedni do smażenia na multicookerze-może to być "smażenie", "frytki" lub, jak u mnie, "pieczenie". Spójrz na swój model. Jeśli możesz wybrać temperaturę, Ustaw 140-160 stopni. Rozgrzej olej.
Krok 5:
Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Zanurz w nim kawałek ziemniaka. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Delikatnie zanurz ziemniaki w oleju.
Krok 6:
Pozostaw ziemniaki do smażenia z otwartą pokrywką. Czas smażenia będzie zależeć od mocy powolnej kuchenki. W niektórych modelach wystarczy 15-20 minut, mój smażył wszystkie 30. Należy również pamiętać, że ziemniaki nie będą tak rumiane jak z frytkownicy-tylko lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia posolić ziemniaki do smaku.
Krok 7:
Wyłowić ziemniaki plastikową łyżką cedzakową. Możesz położyć go na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Natychmiast podawaj gotowe ziemniaki. Smacznego!
podawaj różne sosy do frytek-pomidorowy, serowy, czosnkowy, Curry.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g