skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bakłażany duszone w śmietanie z czosnkiem? Przygotuj jedzenie. Takie danie najlepiej przygotować jesienią, w sezonie najbardziej dojrzałych i pysznych warzyw. Najlepiej użyć małych elastycznych owoców. Ale o każdej innej porze roku możesz sobie pozwolić: bakłażan będzie większy i piękniejszy, błyszczący. Weź dowolny olej roślinny: odpowiedni jest zarówno Słonecznik, jak i oliwka.
Krok 2:
Dobrze umyj bakłażana, usuń łodygę i pokrój w kostkę. Wielkość kostek może odpowiadać twojemu gustowi, ale nie radzę zbytnio się zmniejszać, ponieważ gotowe danie może zamienić się w owsiankę. Jak usunąć gorycz z bakłażana? Posolić pokrojony bakłażan, odstawić na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
Krok 3:
Na patelni lub na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż bakłażany i smaż je lekko na średnim ogniu na złoty kolor, mieszając. Jeśli wcześniej namoczyłeś bakłażany w wodzie, dobrze je wysusz, aby podczas smażenia na oleju nie było rozprysków.
Krok 4:
Sól. Lepiej solić bakłażany nie na samym końcu, aby miały czas na oddanie płynu, który odparuje podczas duszenia — wtedy danie nie będzie wodniste.
Krok 5:
Obierz czosnek, posiekaj i dodaj do bakłażana. Pocieram goździki, ale można je również posiekać nożem lub przepuścić przez prasę. Smaż przez trzy minuty, mieszając.
Krok 6:
Dodaj śmietanę: może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Jeśli nagle nie masz kwaśnej śmietany, można ją zastąpić śmietaną, najlepiej bardziej tłustą.
Krok 7:
Dusić wszystko razem przez kolejne 7-10 minut. Upewnij się, że kostki bakłażana pozostają sprężyste i dobrze zachowują swój kształt.
Krok 8:
Podawaj danie jako samodzielne, jako dodatek lub sałatkę. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g