bakłażan duszony w śmietanie z czosnkiem

aromatyczne, pikantne, przepyszne, w pikantnym sosie! Bakłażany duszone w śmietanie z czosnkiem to bardzo uniwersalne danie, jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięsa i drobiu, a także może być podawany samodzielnie. Przygotowanie jest szybkie i proste.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 73 % 19 g
węglowodany 23 % 6 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażany duszone w śmietanie z czosnkiem? Przygotuj jedzenie. Takie danie najlepiej przygotować jesienią, w sezonie najbardziej dojrzałych i pysznych warzyw. Najlepiej użyć małych elastycznych owoców. Ale o każdej innej porze roku możesz sobie pozwolić: bakłażan będzie większy i piękniejszy, błyszczący. Weź dowolny olej roślinny: odpowiedni jest zarówno Słonecznik, jak i oliwka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj bakłażana, usuń łodygę i pokrój w kostkę. Wielkość kostek może odpowiadać twojemu gustowi, ale nie radzę zbytnio się zmniejszać, ponieważ gotowe danie może zamienić się w owsiankę. Jak usunąć gorycz z bakłażana? Posolić pokrojony bakłażan, odstawić na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni lub na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż bakłażany i smaż je lekko na średnim ogniu na złoty kolor, mieszając. Jeśli wcześniej namoczyłeś bakłażany w wodzie, dobrze je wysusz, aby podczas smażenia na oleju nie było rozprysków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól. Lepiej solić bakłażany nie na samym końcu, aby miały czas na oddanie płynu, który odparuje podczas duszenia — wtedy danie nie będzie wodniste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek, posiekaj i dodaj do bakłażana. Pocieram goździki, ale można je również posiekać nożem lub przepuścić przez prasę. Smaż przez trzy minuty, mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę: może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Jeśli nagle nie masz kwaśnej śmietany, można ją zastąpić śmietaną, najlepiej bardziej tłustą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić wszystko razem przez kolejne 7-10 minut. Upewnij się, że kostki bakłażana pozostają sprężyste i dobrze zachowują swój kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj danie jako samodzielne, jako dodatek lub sałatkę. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy