skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadziewane bułki naleśnikowe? Przygotuj jedzenie. Przede wszystkim na naleśniki. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, jaja kategorii C1, bezwonny olej roślinny, rafinowany. Skrobia ziemniaczana, jest potrzebna, aby naleśniki były bardziej elastyczne i nie pękały podczas zwijania.
Krok 2:
Wbij jajka do miski, dodaj cukier i sól. Ubij je trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 3:
Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe — mąka lepiej rozprowadzi się w ciepłym płynie. Wlej połowę całej ilości mleka do masy jajecznej i wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Przesiej mąkę i skrobię. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 5:
Zacznij wsypywać mąkę partiami do mieszanki jajeczno-mlecznej, dobrze zagniatając trzepaczką po każdym dodaniu. Powinno być gładkie ciasto bez grudek.
Krok 6:
Wlej pozostałą połowę mleka, wymieszaj. Na koniec dodaj łyżkę oleju roślinnego. Pomoże to uniknąć przyklejania się naleśników podczas smażenia.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu(moja jest nieprzywierająca). Nasmaruj go kroplą bezwonnego oleju roślinnego. Za pomocą chochli wlej ciasto na środek patelni i obracając je w kółko, rozprowadź równomiernie na całym dnie.
Krok 8:
Smaż naleśnik, aż się zarumieni, a następnie odwróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Wyjmij gotowy naleśnik na talerz. Smażyć w ten sposób naleśniki z całego ciasta. Nie musisz już smarować patelni.
Krok 9:
Z tej ilości ciasta dostałem 11 naleśników d18cm. Gotowe naleśniki całkowicie ostudzić.
Krok 10:
Przygotuj produkty do nadzienia. Użyję lekko solonego łososia, ogórka i serka śmietankowego. Możesz również dodać awokado, kawior, dowolną czerwoną rybę, warzywa.
Krok 11:
Umyj ogórek, odetnij końcówki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Pokrój ogórek w cienkie, długie paski
Krok 12:
Pokrój łososia (lub inną czerwoną rybę) w paski.
Krok 13:
Weź naleśnik i posmaruj go cienką warstwą serka śmietankowego, pozostawiając trochę miejsca na jednej krawędzi. Odpowiedni jest ser taki jak Almette, Cremette, Violette. Jeśli używasz zieleni, posyp ją serem.
Krok 14:
Połóż paski ogórka i ryby (lub inne składniki nadzienia) bliżej całkowicie nasmarowanej krawędzi naleśnika. Jeśli długość ogórka lub ryby nie wystarcza na całą szerokość, uzupełnij je innymi kawałkami, aby nadzienie przebiegało od krawędzi do krawędzi.
Krok 15:
Zwiń naleśnik w bułkę.
Krok 16:
Nadziewaj w ten sposób wszystkie naleśniki. Włóż je do lodówki na godzinę — wygodniej będzie je ciąć.
Krok 17:
Pokrój naleśniki na bułki o szerokości około 3 cm.
Krok 18:
Połóż je na talerzu. Dla wygody możesz przymocować każdą rolkę wykałaczką lub szpikulcem. Podawaj bułki do stołu, możesz ozdobić je zielenią. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal / 100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g