skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior grzybowy z pieczarek na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pieczarki powinny być białe bez plam i uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Lepiej weź mięsiste pomidory.
Krok 2:
Sortuj pieczarki, oczyść je z brudu i ziemi, ponieważ to z nim możesz wprowadzić zatrucie jadem kiełbasianym do półfabrykatów. A w półfabrykatach rozwija się bardzo szybko, uwalniając toksyny. Wytnij zepsute miejsca, jeśli są, Usuń "spódnicę". Pokrój duże grzyby na kilka kawałków. Dzięki temu zmieszczą się bardziej kompaktowo na patelni. Gotuj pieczarki w lekko osolonej wodzie przez 20 minut po ugotowaniu.
Krok 3:
Podczas gotowania pieczarek zajmij się warzywami. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Zetrzyj marchewki na średniej tarce i drobno posiekaj cebulę. Wlej trzecią część szklanki oleju roślinnego na patelnię, podgrzej patelnię i włóż warzywa.
Krok 4:
Piecz marchewki z cebulą na średnim ogniu, przez 10-15 minut. Warzywa powinny być miękkie i lekko zrumienione.
Krok 5:
Ugotowane grzyby przełożyć do durszlaka i odcedzić całą wodę.
Krok 6:
Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój na duże, dowolne kawałki, aby wygodnie siekać. Przekręć je na maszynce do mięsa ze średnimi lub małymi otworami.
Krok 7:
Pieczarki, podobnie jak pomidory, również zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 8:
Aby dusić kawior, weź duży garnek lub kocioł. Przenieś do niego wszystkie przygotowane warzywa i grzyby. Dodaj sól, przyprawy i pozostały olej roślinny. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. I gotuj na małym ogniu przez 2 godziny po ugotowaniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby kawior się nie przypalił.
Krok 9:
Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki. W cienkim strumieniu wlewam wrzącą wodę na dno słoika, około 1/4. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody i puszka jest gotowa.
Krok 10:
Dodaj ocet do gotowego kawioru grzybowego, wszystko dobrze wymieszaj, rozprowadź w słoikach i zwiń. Po umieszczeniu słoików na pokrywkach zawiń je i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Przechowywać w chłodnym miejscu.
z określonej liczby produktów wychodzi około 1,5 litra gotowego kawioru. Zamknąłem 2 półlitrowe słoiki, resztę kawioru zostawiłem na próbę.
oprócz maszynki do mięsa grzyby i warzywa można zmielić w blenderze lub krajalnicy do warzyw kombajnu. W takim przypadku konsystencja kawioru może być inna - bardziej jednorodna lub mniej.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g