kawior grzybowy z pieczarek na zimę

Przygotuj najsmaczniejsze pieczarki na zimę szybko i łatwo! To delikatna, niesamowicie smaczna i sycąca przekąska na każdą okazję! Kawior z pieczarek przypadnie do gustu koneserom potraw z grzybów. Można go jeść jako gotowe danie lub dodawać do innych jako nadzienie lub dressing.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 27 % 3 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior grzybowy z pieczarek na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pieczarki powinny być białe bez plam i uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Lepiej weź mięsiste pomidory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sortuj pieczarki, oczyść je z brudu i ziemi, ponieważ to z nim możesz wprowadzić zatrucie jadem kiełbasianym do półfabrykatów. A w półfabrykatach rozwija się bardzo szybko, uwalniając toksyny. Wytnij zepsute miejsca, jeśli są, Usuń "spódnicę". Pokrój duże grzyby na kilka kawałków. Dzięki temu zmieszczą się bardziej kompaktowo na patelni. Gotuj pieczarki w lekko osolonej wodzie przez 20 minut po ugotowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania pieczarek zajmij się warzywami. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Zetrzyj marchewki na średniej tarce i drobno posiekaj cebulę. Wlej trzecią część szklanki oleju roślinnego na patelnię, podgrzej patelnię i włóż warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piecz marchewki z cebulą na średnim ogniu, przez 10-15 minut. Warzywa powinny być miękkie i lekko zrumienione.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane grzyby przełożyć do durszlaka i odcedzić całą wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój na duże, dowolne kawałki, aby wygodnie siekać. Przekręć je na maszynce do mięsa ze średnimi lub małymi otworami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczarki, podobnie jak pomidory, również zmielić w maszynce do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby dusić kawior, weź duży garnek lub kocioł. Przenieś do niego wszystkie przygotowane warzywa i grzyby. Dodaj sól, przyprawy i pozostały olej roślinny. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. I gotuj na małym ogniu przez 2 godziny po ugotowaniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby kawior się nie przypalił.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki. W cienkim strumieniu wlewam wrzącą wodę na dno słoika, około 1/4. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody i puszka jest gotowa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ocet do gotowego kawioru grzybowego, wszystko dobrze wymieszaj, rozprowadź w słoikach i zwiń. Po umieszczeniu słoików na pokrywkach zawiń je i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Przechowywać w chłodnym miejscu.

z określonej liczby produktów wychodzi około 1,5 litra gotowego kawioru. Zamknąłem 2 półlitrowe słoiki, resztę kawioru zostawiłem na próbę.

oprócz maszynki do mięsa grzyby i warzywa można zmielić w blenderze lub krajalnicy do warzyw kombajnu. W takim przypadku konsystencja kawioru może być inna - bardziej jednorodna lub mniej.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy