skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Praską z papryką i wołowiną? Przygotuj jedzenie. Do przygotowania sałatki lepiej nadaje się młoda wołowina lub cielęcina. Mięso młodego zwierzęcia będzie bardziej miękkie i szybciej się ugotuje. Wystarczy polędwica lub miąższ. Aby nadać sałatce większy smak, możesz wziąć czerwoną i żółtą paprykę.
Krok 2:
Wziąłem cielęcinę na sałatkę. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony. Pokrój mięso na małe kostki.
Krok 3:
Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić w drobną kostkę. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż mięso. Smaż na dużym ogniu na złoty kolor, obracając kawałki, aby równomiernie zrumienić ze wszystkich stron. Takie pieczenie pozwoli zachować wszystkie soki wewnątrz mięsa.
Krok 5:
Połóż posiekaną cebulę na mięsie, wymieszaj.
Krok 6:
Kontynuuj gotowanie mięsa na średnim ogniu do miękkości, 20 do 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno być dobrze ugotowane. 5-10 minut przed gotowaniem posolić, dodać zmielony czarny pieprz i wymieszać. Możesz uzupełnić mięso innymi przyprawami i przyprawami (gałka muszkatołowa, bazylia). Wybierz według własnego gustu lub dostępności.
Krok 7:
Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona. Pokrój w cienkie paski.
Krok 8:
Ogórki kiszone pokrój również w cienkie paski.
Krok 9:
Umyj Jabłko, obierz i pokrój nasiona w podobny sposób jak warzywa. Włóż jabłko do wygodnego pojemnika, zalej sokiem z cytryny, aby się nie ściemniało. Wymieszać. Wskazane jest, aby wziąć jabłko słodko-kwaśne typu "Simirenko". Jego smak nada sałatce osobliwą nutę.
Krok 10:
Połącz smażoną wołowinę, pokrojone warzywa i jabłko. Dopraw sałatkę majonezem, wymieszaj. Połóż sałatkę na talerzu lub w salaterce, udekoruj dowolnymi ziołami, jeśli chcesz i podawaj. Smacznego!
aby uzyskać lekką pikantność i pikantność, sałatkę można doprawić majonezem zmieszanym z odrobiną musztardy.
przygotowywałam sałatkę praską na stole na spotkanie krewnych. Sałatka rozeszła się bardzo szybko, szczególnie podobała się mężczyznom.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g