Praska sałatka klasyczna z papryką i wołowiną

Oryginalny, pikantny, jasny, pyszny! Klasyczna" Praska & quot; sałatka z papryką i wołowiną to danie łączące różne warzywa i składniki mięsne. Dzięki temu sałatka jest obfita i bardzo soczysta.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 18 % 4 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Praską z papryką i wołowiną? Przygotuj jedzenie. Do przygotowania sałatki lepiej nadaje się młoda wołowina lub cielęcina. Mięso młodego zwierzęcia będzie bardziej miękkie i szybciej się ugotuje. Wystarczy polędwica lub miąższ. Aby nadać sałatce większy smak, możesz wziąć czerwoną i żółtą paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wziąłem cielęcinę na sałatkę. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony. Pokrój mięso na małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić w drobną kostkę. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż mięso. Smaż na dużym ogniu na złoty kolor, obracając kawałki, aby równomiernie zrumienić ze wszystkich stron. Takie pieczenie pozwoli zachować wszystkie soki wewnątrz mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż posiekaną cebulę na mięsie, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj gotowanie mięsa na średnim ogniu do miękkości, 20 do 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno być dobrze ugotowane. 5-10 minut przed gotowaniem posolić, dodać zmielony czarny pieprz i wymieszać. Możesz uzupełnić mięso innymi przyprawami i przyprawami (gałka muszkatołowa, bazylia). Wybierz według własnego gustu lub dostępności.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona. Pokrój w cienkie paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ogórki kiszone pokrój również w cienkie paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj Jabłko, obierz i pokrój nasiona w podobny sposób jak warzywa. Włóż jabłko do wygodnego pojemnika, zalej sokiem z cytryny, aby się nie ściemniało. Wymieszać. Wskazane jest, aby wziąć jabłko słodko-kwaśne typu "Simirenko". Jego smak nada sałatce osobliwą nutę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz smażoną wołowinę, pokrojone warzywa i jabłko. Dopraw sałatkę majonezem, wymieszaj. Połóż sałatkę na talerzu lub w salaterce, udekoruj dowolnymi ziołami, jeśli chcesz i podawaj. Smacznego!

aby uzyskać lekką pikantność i pikantność, sałatkę można doprawić majonezem zmieszanym z odrobiną musztardy.
przygotowywałam sałatkę praską na stole na spotkanie krewnych. Sałatka rozeszła się bardzo szybko, szczególnie podobała się mężczyznom.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy