skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec eskalopę wieprzową w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do eskalopów najlepiej nadaje się polędwica lub schab, z kością lub bez. Mam polędwicę, miąższ.
Krok 2:
Dokładnie opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go w plastry o grubości 1,5-2 cm. Jeśli Twoje eskalopy są pokrojone w wystarczająco grube plastry, lepiej jest pokonać mięso z obu stron. Nie walczyłem, ponieważ miałem cienkie kawałki.
Krok 3:
Posolić, pieprzyć mięso i posypać papryką. Weź zestaw i ilość przypraw do smaku.
Krok 4:
Przenieś eskalopy do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Dodatkowo przykryłam ją pergaminem. Posmaruj eskalopy olejem roślinnym. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 220°C. Piecz mięso w trybie "góra + dół + konwekcja" przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 190°C i piecz naczynie przez kolejne 10 minut.
Krok 5:
Gotowe eskalopy podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
eskalopy wieprzowe można przygotować na różne sposoby, takie jak pieczenie pod czapką serowo-majonezową. Możesz ułożyć na wierzchu krążki pomidorów lub porów.
zrobiłem podstawową wersję, na podstawie której możesz ugotować to, co lubisz najbardziej.
Ogólnie rzecz biorąc, do każdego mięsa nie potrzeba zbyt wiele: soli, pieprzu i oleju. Wszystko inne zagłuszy smak mięsa. Możesz jednak podawać eskalopy z różnymi sosami, na przykład kremowy sos grzybowy.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Schab wędzony na surowo - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g