eskalopka wieprzowa w piekarniku

pyszne, apetyczne, na obiad i na świąteczny stół! Eskalopa wieprzowa w piekarniku to danie mięsne, które można podać na każdą ucztę. Nadaje się zarówno na zwykłą kolację, jak i na wakacje. Pieczenie w piekarniku jest wygodne, ponieważ od razu uzyskuje się wiele porcji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 27 g
tłuszcze 36 % 15 g
węglowodany 0 % 0 g
249 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec eskalopę wieprzową w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do eskalopów najlepiej nadaje się polędwica lub schab, z kością lub bez. Mam polędwicę, miąższ.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go w plastry o grubości 1,5-2 cm. Jeśli Twoje eskalopy są pokrojone w wystarczająco grube plastry, lepiej jest pokonać mięso z obu stron. Nie walczyłem, ponieważ miałem cienkie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić, pieprzyć mięso i posypać papryką. Weź zestaw i ilość przypraw do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś eskalopy do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Dodatkowo przykryłam ją pergaminem. Posmaruj eskalopy olejem roślinnym. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 220°C. Piecz mięso w trybie "góra + dół + konwekcja" przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 190°C i piecz naczynie przez kolejne 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe eskalopy podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

eskalopy wieprzowe można przygotować na różne sposoby, takie jak pieczenie pod czapką serowo-majonezową. Możesz ułożyć na wierzchu krążki pomidorów lub porów.

zrobiłem podstawową wersję, na podstawie której możesz ugotować to, co lubisz najbardziej.

Ogólnie rzecz biorąc, do każdego mięsa nie potrzeba zbyt wiele: soli, pieprzu i oleju. Wszystko inne zagłuszy smak mięsa. Możesz jednak podawać eskalopy z różnymi sosami, na przykład kremowy sos grzybowy.

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Schab wędzony na surowo - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy