skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste kotlety z indyka z cukinią? Bardzo proste! Zacznij od przygotowania niezbędnych produktów zgodnie z listą. Możesz użyć mięsa z indyka z piersi lub uda. Możesz zastąpić indyka kurczakiem. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego odpowiedniego do smażenia. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Użyłam Delikatnego fileta z piersi.
Krok 3:
Przełóż filety przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze. Aby skrócić czas gotowania, możesz użyć gotowego mięsa mielonego w sklepie.
Krok 4:
Umyj i wyszoruj cukinię szczotką. Zetrzyj na drobnej tarce ze skórką. Cukinię lekko posolić i odstawić na 15 minut, aby uzyskać sok. Następnie odcedź uwolniony sok, lekko wyciśnij cukinię.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Aby cebula w ogóle nie czuła się w kotletach, możesz przepuścić ją przez maszynę do mięsa wraz z mięsem mielonym. To prawda, że w tym przypadku cebula pozwoli na dużo wilgoci, a mięso mielone może wymagać lekkiego zagęszczenia mąką lub semoliną. Jeśli Twoje dziecko nie lubi cebuli, możesz w ogóle nie dodawać jej do kotletów.
Krok 6:
Umyj pietruszkę, strząśnij z wilgoci i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 7:
W misce połącz mięso mielone, cebulę i natkę pietruszki. Dodaj bułkę tartą i miękkie masło. Sól, pieprz i dokładnie ugniataj masę. Jajko nie jest potrzebne w tym przepisie, ponieważ filet z indyka jest delikatny, a cukinia jest dość soczysta.
Krok 8:
Dodaj startą cukinię do mielonego mięsa i ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Uformuj równe okrągłe placki z powstałego mięsa mielonego. Mam 8 kotletów z tej ilości mięsa mielonego.
Krok 10:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i smaż na nim kotlety z obu stron, aż pojawią się złote Skórki.
Krok 11:
Przenieś gotowe kotlety na talerz i podawaj. Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g