kotlety z indyka z cukinią

pyszne, miękkie i bardzo soczyste, dla całej rodziny! Kotlety z indyka z cukinią nadają się na śniadanie lub kolację. Połączenie soczystych warzyw i pysznego mięsa nadaje im niezrównany smak. Gotowanie ich jest szybkie i proste, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Każda przystawka lub sałatka nadaje się do kotletów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 21 % 5 g
126 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste kotlety z indyka z cukinią? Bardzo proste! Zacznij od przygotowania niezbędnych produktów zgodnie z listą. Możesz użyć mięsa z indyka z piersi lub uda. Możesz zastąpić indyka kurczakiem. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego odpowiedniego do smażenia. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Użyłam Delikatnego fileta z piersi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż filety przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze. Aby skrócić czas gotowania, możesz użyć gotowego mięsa mielonego w sklepie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i wyszoruj cukinię szczotką. Zetrzyj na drobnej tarce ze skórką. Cukinię lekko posolić i odstawić na 15 minut, aby uzyskać sok. Następnie odcedź uwolniony sok, lekko wyciśnij cukinię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Aby cebula w ogóle nie czuła się w kotletach, możesz przepuścić ją przez maszynę do mięsa wraz z mięsem mielonym. To prawda, że w tym przypadku cebula pozwoli na dużo wilgoci, a mięso mielone może wymagać lekkiego zagęszczenia mąką lub semoliną. Jeśli Twoje dziecko nie lubi cebuli, możesz w ogóle nie dodawać jej do kotletów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, strząśnij z wilgoci i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz mięso mielone, cebulę i natkę pietruszki. Dodaj bułkę tartą i miękkie masło. Sól, pieprz i dokładnie ugniataj masę. Jajko nie jest potrzebne w tym przepisie, ponieważ filet z indyka jest delikatny, a cukinia jest dość soczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj startą cukinię do mielonego mięsa i ponownie dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj równe okrągłe placki z powstałego mięsa mielonego. Mam 8 kotletów z tej ilości mięsa mielonego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i smaż na nim kotlety z obu stron, aż pojawią się złote Skórki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś gotowe kotlety na talerz i podawaj. Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy