pita z nadzieniem z kurczaka

Przygotuj pitę na śniadanie! Jest pyszny, a także praktyczny! Pita nadziewana kurczakiem i świeżymi warzywami trafi nie tylko na śniadanie. Możesz zabrać go ze sobą do szkoły lub do pracy jako przekąskę, na łonie natury, na wycieczkę i gdziekolwiek chcesz! Połączenie mięsa drobiowego ze świeżymi warzywami jest bardzo udane. Kurczak okazuje się soczysty, z chrupiącą skórką. Po prostu polizaj palce!
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 62 % 24 g
175 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Przesiej mąkę do miski. Konieczne jest przesiewanie mąki, aby pozbyć się grudek, nasycić ją tlenem. Tutaj dodajemy szybko działające suche drożdże i szczyptę soli. Mieszać.

2. Wlej ciepłą wodę do suchych składników. Zagnieść miękkie ciasto natychmiast w misce, a następnie na powierzchni roboczej. Ciasto zwijamy w kulkę, wysyłamy do miski. Przykryj ręcznikiem, pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

3. W międzyczasie mój filet z kurczaka, wysusz go. Kroimy na kawałki, takie jak kotlety. Kawałki nie powinny być duże, o grubości około 1 centymetra.

4. Rozbij jajko do miski, dodaj sól. Wymieszaj widelcem. Wlej bułkę tartą do osobnej miski. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia.

5. Posyp każdy kawałek mięsa czarnym pieprzem i papryką. Następnie zanurzamy go w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażyć na oleju roślinnym po obu stronach, aż się zarumienią.

6. Ciasto pasowało. Rozłóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej. Dzielimy na 10 części. Rozwałkuj każdą część w okrągłą tortillę i pozostaw je ponownie do wyrośnięcia.

7. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej ciastka. Wysyłamy do piekarnika. Piec przez 12-15 minut.

8. Wyjmujemy pita z piekarnika. Niech trochę ostygnie. Następnie pokrój każdą pitę wzdłuż na dwie części, ale nie do końca. Powinien otwierać się jak pudełko.

9. Ogórek i pomidor. Suszymy. Pokrój w cienkie koła. Umyj liście sałaty i szpinak, osusz ręcznikami papierowymi. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy. Następnie pokrój pieprz wzdłuż na kliny. Twardy ser kroimy cienko.

10. Wnętrze pity cienko pokrywamy keczupem. Rozłóż liście sałaty, ser, mięso z kurczaka, plasterki pomidora i ogórka, kawałki pieprzu. Przykryj szpinakiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy