solanka kapusta marchewka na zimę

pyszne! Słodko! Z ziemniakami niesamowite! Bardzo smaczne - po raz pierwszy zrobiłem ten przepis. Podobało mi się, zrobiłem drugą porcję.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
88 kcal
IG: 67 / 11 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę w półpierścienie i usmaż.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki na grubej tarce, usmaż. Dodaj posiekaną kapustę, usmaż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj grzyby - do smaku, wodę, sos pomidorowy, cukier, sól, ocet, olej roślinny-gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

miałem 13 półlitrowych słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy