przekąska w stylu włoskim

składniki są nasze, smak jest włoski! . To danie składa się z jednych zalet: niedrogich produktów, łatwości wykonania i niesamowitego smaku! Bardzo dobrze nadaje się do tego kromka smażonego czarnego chleba.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 35 % 6 g
96 kcal
IG: 83 / 17 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obrać bakłażany, pokroić w plastry o grubości 5-7 mm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć na oleju roślinnym po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie pokrój pomidory. Również w kółko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, połóż sos pomidorowy (tym razem był słodko-kwaśny), rozłóż na nim warstwę smażonego bakłażana z pomidorowymi kółkami. Sól, pieprz, posyp posiekanym czosnkiem i suszonymi ziołami według własnego gustu (oregano, tymianek, rozmaryn). Miałem swoją bazylię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej połowę startej mozzarelli. Ułóż kolejną warstwę warzyw, dopraw i posyp resztą sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku, aż skórka sera nabierze złotobrązowego koloru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy