przekąska w stylu włoskim
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obrać bakłażany, pokroić w plastry o grubości 5-7 mm.
Krok 2:
Smażyć na oleju roślinnym po obu stronach.
Krok 3:
W międzyczasie pokrój pomidory. Również w kółko.
Krok 4:
Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, połóż sos pomidorowy (tym razem był słodko-kwaśny), rozłóż na nim warstwę smażonego bakłażana z pomidorowymi kółkami. Sól, pieprz, posyp posiekanym czosnkiem i suszonymi ziołami według własnego gustu (oregano, tymianek, rozmaryn). Miałem swoją bazylię.
Krok 6:
Wlej połowę startej mozzarelli. Ułóż kolejną warstwę warzyw, dopraw i posyp resztą sera.
Krok 7:
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku, aż skórka sera nabierze złotobrązowego koloru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g