rumsztyk wieprzowy

Chcesz zaskoczyć bliskich? Pamiętaj, aby przygotować to danie! Rumsztyk to kotlet smażony w bułce tartej. Na wierzchu złocista, chrupiąca skórka i delikatny miąższ mięsa w środku. Podawaj z dodatkami i świeżymi warzywami.
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 15 g
tłuszcze 35 % 18 g
węglowodany 35 % 18 g
288 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Ugotujmy Romshsteks, po to bierzemy wieprzowinę.

wskazane jest, aby kupować mięso niezbyt tłuste. Jeśli nadal masz gdzieś tłuszcz, musisz go odciąć.

2. Mój kawałek wieprzowiny i musisz go wysuszyć, do tego możesz użyć ręcznika papierowego.

3. Mięso kroimy niezbyt cienko, około 1,5-2 cm i kładziemy na desce do krojenia i bijemy.

4. Sól i pieprz do smaku.

5. Podczas marynowania przygotowujemy lezon.
ubij trzepaczką jajko kurze ciepłą wodą. Zanurz mięso najpierw w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej.

6. Smażyć rumsztyk do połowy ugotowany.

7. Następnie smaż w piekarniku. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut na średnim ogniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy