placki z dyni na kefirze

jasne i słoneczne naleśniki na herbatę! Smaczne, zdrowe, proste! Ten przepis jest niezwykły, a naleśniki są również niezwykłe: są jasne, bujne, bardzo, bardzo smaczne. W cieście wkładam zdrowe warzywo-dynię, która nadaje kolor, aromat i smak. Spróbujecie?
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 58 % 15 g
137 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Wytnij kawałek dyni, odetnij skórę, usuń włókna. Pocieramy dynię na tarce.

2. Wlej kefir do osobnej miski, rozbij jajko, wlej cukier, wymieszaj.

3. Przesiej mąkę z sodą do powstałej masy, a także dodaj wanilinę na czubku noża. Za pomocą trzepaczki uzyskujemy dobre jednorodne ciasto bez grudek. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej, zależy to od jej właściwości.

4. Teraz wprowadzamy startą dynię do ciasta, dobrze mieszamy. Masa powinna być umiarkowanie gęsta na tyle, aby nie czołgała się natychmiast po patelni.

5. Smażyć naleśniki na oleju roślinnym z obu stron na przyjemny złoty kolor.

podawaj na ciepło.

jedz dla zdrowia!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy