curry z bakłażana z garam masala

pikantne danie inspirowane kuchnią indyjską! Ogólnie bardzo lubię bakłażany i wszystko, co jest z nich zrobione. Niedawno wypróbowałem danie indyjskie - curry z bakłażana z dodatkiem garam masala-smak jest niesamowity! Przepis zapisałem i powtórzyłem w domu - wszystko się udało. Spróbuj, będziesz mile zaskoczony tak samo jak ja!
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 58 % 7 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotuj główny składnik-bakłażan:

- moje warzywa, pokrojone na duże kawałki;

- rozłóż bakłażany na sicie parowym i gotuj w trybie "parowym" przez 7 minut.

wszystko! Warzywa stały się miękkie i można przystąpić do dalszego przygotowania potrawy:

1. Obierz cebulę, spłucz, pokrój w półpierścienie.

2. Imbir jest również obrany (tak cienki, jak to możliwe), a następnie pokrojony w małe kostki.

3. Rozgrzej olej roślinny na patelni, smaż na nim cebulę z imbirem przez 4 minuty.

4. Obierz czosnek, pokrój na talerze i dodaj do patelni razem z kawałkiem ostrej papryki (jeśli chcesz przekąskę o bardziej wyraźnej ostrości, pieprz można drobno posiekać), wymieszaj, smaż przez 1 minutę.

5. Na patelnię wkładamy wcześniej przygotowane bakłażany, a także przyprawy: curry, kurkumę, kminek, musztardę, mieszankę garam masala, sól. Wymieszaj wszystko i trzymaj w ogniu przez 2 minuty.

6. Opłucz pomidory, pokrój w kostkę i dodaj do reszty warzyw. Wprowadzamy również koncentrat pomidorowy i trochę wody, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

curry z bakłażana jest gotowe. Pozwól mu trochę zaparzyć, udekoruj świeżą kolendrą i podawaj. Gotowany ryż jest idealny jako dodatek.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Garam Masala - 379   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy