skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj główny składnik-bakłażan:
- moje warzywa, pokrojone na duże kawałki;
- rozłóż bakłażany na sicie parowym i gotuj w trybie "parowym" przez 7 minut.
wszystko! Warzywa stały się miękkie i można przystąpić do dalszego przygotowania potrawy:
1. Obierz cebulę, spłucz, pokrój w półpierścienie.
2. Imbir jest również obrany (tak cienki, jak to możliwe), a następnie pokrojony w małe kostki.
3. Rozgrzej olej roślinny na patelni, smaż na nim cebulę z imbirem przez 4 minuty.
4. Obierz czosnek, pokrój na talerze i dodaj do patelni razem z kawałkiem ostrej papryki (jeśli chcesz przekąskę o bardziej wyraźnej ostrości, pieprz można drobno posiekać), wymieszaj, smaż przez 1 minutę.
5. Na patelnię wkładamy wcześniej przygotowane bakłażany, a także przyprawy: curry, kurkumę, kminek, musztardę, mieszankę garam masala, sól. Wymieszaj wszystko i trzymaj w ogniu przez 2 minuty.
6. Opłucz pomidory, pokrój w kostkę i dodaj do reszty warzyw. Wprowadzamy również koncentrat pomidorowy i trochę wody, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
curry z bakłażana jest gotowe. Pozwól mu trochę zaparzyć, udekoruj świeżą kolendrą i podawaj. Gotowany ryż jest idealny jako dodatek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Garam Masala - 379 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g