klasyczny sos marinara
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
obierz pomidory, pokrój (wykonaj nacięcia krzyżowe i zanurz we wrzącej wodzie lub możesz po prostu kupić pomidory w soku, znowu wysokiej jakości i gęste, biorę pomidora). W dużym rondlu na oliwie z oliwek lekko podsmaż czosnek. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcesz zakonserwować SOS, użyj grubej soli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g