klasyczny sos marinara

tradycyjny aromatyczny sos marinara z ziołami i winem . Doskonały do kebabu
Vera ArtemievaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 67 % 12 g
84 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

obierz pomidory, pokrój (wykonaj nacięcia krzyżowe i zanurz we wrzącej wodzie lub możesz po prostu kupić pomidory w soku, znowu wysokiej jakości i gęste, biorę pomidora). W dużym rondlu na oliwie z oliwek lekko podsmaż czosnek. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcesz zakonserwować SOS, użyj grubej soli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy