Sałatka z piersi kaczki

oryginalna sałatka na romantyczną kolację. Bardzo smaczne! Pyszna sałatka z piersi kaczki. Przeplatanie się wielu smaków i boski aromat. Najdelikatniejsze mięso z kaczki. Świeży, niepowtarzalny smak. Spróbuj!
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 32 % 12 g
213 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

1. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, połączyć ze skórką pomarańczową i częścią sosu sojowego, miodem. Dodaj olej sezamowy, zmielony czarny pieprz.
2. W przygotowanej marynacie marynuj pierś z kaczki przez 1,5 do 2 godzin.
3. Drobno posiekaną czerwoną cebulę marynować w occie stołowym.
4. Do sosu weź 45 ml sosu sojowego, Dodaj do niego posiekaną paprykę, kolendrę, posiekany czosnek. Połącz z tkemali, oliwą z oliwek, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, octem balsamicznym. Dodaj przygotowaną czerwoną cebulę i odstaw na 50 do 60 minut.
5. Pierś z kaczki usmażyć na ruszcie grillowym.
6. Rukolę, rukiew wodną umyć i osuszyć. Dopraw sosem sojowym (20 ml).
7. Pokrój gotową pierś na porcje. Połóż na talerzu, dodaj mieszankę liści sałaty, polej 5 ml sosu sojowego. Na wierzch posyp pestkami granatu, pestkami dyni i orzeszkami pinii.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g

Podobne przepisy