kotlety z kurczaka tapaka z ziołami

przypomina kotlet kijowski, ale z orientalnymi nutami! Przygotuj - nie pożałujesz!
LidiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 11 % 3 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drobno posiekaj natkę pietruszki, koperek i bazylię. Całkowita waga zieleni wynosi 50 gramów na 1 kg piersi. Zielenie można wybrać według własnego gustu, ale powinno być ich dużo - garść w plasterkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę i czosnek upiec w piekarniku w temperaturze 160-170 ° C, aż zmiękną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń cebulę i czosnek z łuski, grubo posiekaj cebulę i pozostaw czosnek ząbkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do ziół, cebuli i czosnku dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu na każdy kilogram piersi z kurczaka. Dodaj masło rozgrzane do temperatury pokojowej (60 gramów na 1 kg piersi) i potraktuj blenderem. Włóż do zamrażarki na 10 minut, aby ustawić, ale nie zamrażać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel mały filet od dużego, ale nie do końca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W dużym filecie możesz przeciąć kieszeń, zaczynając od miejsca, w którym przymocowany jest do niej mały filet.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Unieś nacięcie w dużym filecie i wypełnij je mielonym mięsem, aby nic nie wychodziło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść kolejną łyżeczkę nadzienia między małym a dużym filetem. Zawiąż wszystko sznurkiem

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Marynata do powierzchni. Na 1 kg piersi z kurczaka weź łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki chili, 1 łyżeczkę wody, 1 łyżeczkę oleju roślinnego. Wymieszać

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nałóż marynatę na powierzchnię kotleta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń placki w pergamin, wielokrotnie obracając i mocno zginając krawędzie, aby sok nie wyciekł.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jak gotować? Cóż, mniej więcej tak samo jak kurczaki tytoniowe. Tylko pod pokrywą, pod ładunkiem. Rzeczywiście, pod wpływem ciepła kotlet zacznie się kruszyć, zacznie się wyginać-zginać we wszystkich kierunkach, w wyniku czego, jak zawsze - spaliło się tutaj, nie było tu smażone. Dlatego pod ciężarem, aby uzyskać jednolitą złotą skórkę i aby w czasie, gdy tworzy się skorupa, ciepło miało czas przeniknąć do środka, stopić masło, ugotować samego kurczaka, ale gdy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

gotuje się szybko! Bardzo soczyste!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy