Placki Bananowe

danie znane wszystkim z nutami egzotyki . Kulinarny Impromptu. Naleśniki są dość gęste, ale nie gumowe. Ale satysfakcjonujące.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 73 % 29 g
184 kcal
IG: 0 / 39 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj banana na puree.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wprowadzaj mąkę. Może być potrzebna większa ilość, wszystko zależy od wielkości banana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier. W razie potrzeby możesz pominąć ten krok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na rozgrzanej patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Około 2 minuty z każdej strony.

możesz dodać wanilię lub cynamon do ciasta w tym samym czasie, co nóż do pieczenia. Podawaj na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy