bakłażan kawior w kawałkach na zimę polizasz palce

pyszny kawior dla całej rodziny-spróbuj go ugotować! Nie jestem fanem rozdrobnionego kawioru - bardziej lubię obecność kawałków warzyw. Wydaje mi się, że smak jest tak jaśniejszy i bogatszy. Co roku gotuję taki kawior-cała rodzina to lubi)
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

bakłażany umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Włóż do miski, posyp solą, pozostaw na 20 minut, a następnie wyciśnij uwolniony sok i smaż warzywa na oleju słonecznikowym (weź dwie trzecie) do miękkości.

obierz marchewki i cebulę, pokrój w kostkę, smaż na pozostałym oleju słonecznikowym, aż cebula będzie przezroczysta i miękka.

umyj paprykę, pokrój nasiona, pokrój warzywo w kostkę. Dodaj paprykę do marchewki i cebuli, smaż przez kolejne 5 minut.

w międzyczasie umyj pomidory, osusz papierową serwetką, pokrój również w kostkę. Wyślij po pieprzu, gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut i wlej ocet.

połóż smażone bakłażany na warzywach, sól, pieprz i wymieszaj.

obierz czosnek, drobno posiekaj, dodaj do kawioru. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie włóż do suchych sterylnych słoików i zwiń z gotowanymi pokrywkami.

puste miejsca należy przykryć ciepłym kocem i przechowywać w pomieszczeniu, aż całkowicie ostygnie, dopiero potem przenieść do stałego miejsca przechowywania.

zostaw trochę kawioru i poczęstuj rodzinę, bo na pewno przy kuchence jest już Kolejka)

smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy