skład / składniki
metoda gotowania
bakłażany umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Włóż do miski, posyp solą, pozostaw na 20 minut, a następnie wyciśnij uwolniony sok i smaż warzywa na oleju słonecznikowym (weź dwie trzecie) do miękkości.
obierz marchewki i cebulę, pokrój w kostkę, smaż na pozostałym oleju słonecznikowym, aż cebula będzie przezroczysta i miękka.
umyj paprykę, pokrój nasiona, pokrój warzywo w kostkę. Dodaj paprykę do marchewki i cebuli, smaż przez kolejne 5 minut.
w międzyczasie umyj pomidory, osusz papierową serwetką, pokrój również w kostkę. Wyślij po pieprzu, gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut i wlej ocet.
połóż smażone bakłażany na warzywach, sól, pieprz i wymieszaj.
obierz czosnek, drobno posiekaj, dodaj do kawioru. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie włóż do suchych sterylnych słoików i zwiń z gotowanymi pokrywkami.
puste miejsca należy przykryć ciepłym kocem i przechowywać w pomieszczeniu, aż całkowicie ostygnie, dopiero potem przenieść do stałego miejsca przechowywania.
zostaw trochę kawioru i poczęstuj rodzinę, bo na pewno przy kuchence jest już Kolejka)
smacznego i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g