lecho z ogórków i papryki na zimę

niesamowicie smaczny kęs! Zimą tak z ziemniakami-po prostu super!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
44 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pomiń pomidory przez maszynę do mięsa, najlepiej odcinając od nich twarde miejsca, w których przymocowana jest łodyga. Przepuszczamy również gorzkie chili i czosnek przez maszynkę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki pokroimy najpierw na całej długości na cztery części, a następnie na kilka kolejnych części. Wielkość pokrojonych ogórków nie powinna przekraczać 5 centymetrów. Ogórki nie powinny być gorzkie, jeśli skórka ogórka jest gorzka, obierz ogórek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz bierzemy czerwoną paprykę pokrojoną nożem w cienkie paski. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie marchewki i paprykę smażymy lekko na małym ogniu na patelni przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie bierzemy wystarczająco duży garnek z grubym dnem, wlewamy tam skręcone pomidory, wlewamy paprykę z marchewką i dodajemy ogórki. Sól, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Wlej olej i podpal.Gdy sałatka się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około trzydzieści minut, mieszając sałatkę od czasu do czasu. 5-10 minut przed gotowością wlej ocet.Gotową sałatkę wlewa się do wysterylizowanych słoików, zwija i zawija

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy